Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών καλεί τον Πούτιν να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη υπό την προϋπόθεση εφαρμογής εκεχειρίας

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών καλεί τον Πούτιν να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη υπό την προϋπόθεση εφαρμογής εκεχειρίας

Οι πρώτοι 49 λευκοί Νοτιοαφρικανοί, που θεωρήθηκαν θύματα φυλετικών διακρίσεων και τους προσφέρθηκε καθεστώς προσφύγων από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκονται σήμερα σε πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εξέλιξη που βαθαίνει τις τριβές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την υποδοχή κυρίως μη λευκών προσφύγων από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δίνει προτεραιότητα στους Αφρικάνερ, τους απογόνους των ολλανδών αποίκων.

Η χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος σε λευκούς Νοτιοαφρικανούς αντιμετωπίσθηκε με ανησυχία, αλλά και χλευασμό από τις νοτιοαφρικανικές αρχές, οι οποίες λένε πως η κυβέρνηση Τραμπ παρεμβαίνει σ’ ένα εσωτερικό πολιτικό ζήτημα το οποίο δεν κατανοεί.

Οι Αφρικάνερ τους οποίους υποδέχονται ως πρόσφυγες οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν μπορούν να παράσχουν καμιά απόδειξη ότι διώκονται», τόνισε σήμερα ο νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Ρόναλντ Ραμόλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια.

Η πτήση τσάρτερ, που μεταφέρει τους 49 από το Γιοχάνεσμπουργκ, αναμενόταν να φθάσει στο αεροδρόμιο Ντάλες Ουάσινγκτον νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα).

«Η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες», δήλωσε στο τοπικό δίκτυo Newzroom Africa ο εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίσπιν Φίρι.

«Αλλά δεν θα τους εμποδίσουμε», πρόσθεσε.

Αφότου ο Νέλσον Μαντέλα έφερε το 1994 τη δημοκρατία στη Νότια Αφρική, η άλλοτε κυβερνώσα μειοψηφία των λευκών έχει διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που είχε συγκεντρώσει επί αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ.

Οι λευκοί εξακολουθούν να είναι ιδιοκτήτες των τριών τετάρτων της γης που ανήκει σε ιδιώτες και έχουν περίπου τον εικοσαπλάσιο πλούτο από τη μαύρη πλειοψηφία, σύμφωνα με τη διεθνή ακαδημαϊκή επιθεώρηση Review of Political Economy.

Λιγότεροι από το 10% των λευκών Νοτιοαφρικανών είναι άνεργοι, σε σύγκριση με περισσότερους από το ένα τρίτο των μαύρων συμπολιτών τους.

Ωστόσο ο ισχυρισμός ότι η λευκή νοτιοαφρικανική μειονότητα αντιμετωπίζει διακρίσεις από την πλειονότητα των μαύρων έχει γίνει ένας επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός στα δεξιά chatrooms του Ίντερνετ και έχει βρει απήχηση στον γεννημένο στη Νότια Αφρική λευκό σύμμαχο του Τραμπ, τον Ίλον Μασκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα αφού ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την έναρξη εκεί απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα.

«Γίναμε μάρτυρες αυτό το σαββατοκύριακο στο Κίεβο μίας επίδειξης ευρωπαϊκής ισχύος και ενότητας με την ομόφωνη έκκληση για χωρίς όρους 30ήμερη εκεχειρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ», υπενθύμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, άδραξε την ευκαιρία και πρότεινε να ταξιδέψει ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό καλούμε πλέον τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συμφωνήσει επίσης», πρόσθεσε την ώρα που διεξάγεται στο Λονδίνο σύνοδος υπουργών Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών χωρών με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τόνισε ωστόσο ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για την Ουκρανία.

«Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση για μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη παρά μαζί με μία κατάπαυση του πυρός διότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ήρεμη διαπραγμάτευση κάτω από τις βόμβες και τις επιθέσεις των drones», είπε.

Η Ρωσία αγνόησε το τελεσίγραφο των συμμάχων του Κιέβου εξαπολύοντας περισσότερα από εκατό drones την χθεσινή νύκτα κατά της Ουκρανίας, που περιμένει απάντηση του Κρεμλίνου στην πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Το Κίεβο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του ζήτησαν το σαββατοκύριακο «καθολική και άνευ όρων» 30ήμερη κατάπαυση του πυρός αρχής γενομένης από σήμερα και αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στην Τουρκία, όπως πρότεινε ο Πούτιν.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσίας δεν έχει απαντήσει ούτε στην πρόταση που έγινε χθες από τον πρόεδρο Ζελένσκι για την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον Πούτιν, ούτε στο τελεσίγραφο για την 30ήμερη εκεχειρία.

Loading

Play