Ο Ζελένσκι προσπαθεί να διαχειριστεί την αναταραχή από τον νέο νόμο κατά της διαφθοράς

Ο Ζελένσκι προσπαθεί να διαχειριστεί την αναταραχή από τον νέο νόμο κατά της διαφθοράς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε σήμερα να παρουσιάσει γρήγορα ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ύστερα από τις πρώτες διαδηλώσεις στη διάρκεια του πολέμου και τις σπάνιες επικρίσεις από Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τον νόμο που περιορίζει την ανεξαρτησία των υπηρεσιών κατά της διαφθοράς.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν το Κίεβο να αποσύρει τον νόμο, τον οποίο υπέγραψε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο νόμος πέρασε βιαστικά από το Κοινοβούλιο χθες, Τρίτη, μία ημέρα μετά τη σύλληψη δύο αξιωματούχων κατά της διαφθοράς από τις υπηρεσίες ασφαλείας για διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Στο νυχτερινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς – συμπεριλαμβανομένων του Εθνικού Γραφείου κατά της Διαφθοράς (NABU) και του Ειδικού Εισαγγελικού Γραφείου κατά της Διαφθοράς (SAPO) – θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά χωρίς οποιαδήποτε ρωσική επιρροή. Πρέπει να γίνει σε όλα εκκαθάριση.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού, ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με αξιωματούχους, περιλαμβανομένων των επικεφαλής των NABU και SAPO, και ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς εντός δύο εβδομάδων. Ακούμε την κοινωνία, έγραψε στην εφαρμογή Telegram. Έχουμε όλοι έναν κοινό εχθρό — τους Ρώσους κατακτητές, και η προστασία του ουκρανικού κράτους απαιτεί επαρκή ισχύ των συστημάτων επιβολής του νόμου και κατά της διαφθοράς, και ως εκ τούτου ένα πραγματικό αίσθημα δικαιοσύνης.

Ο νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Κιέβου μετά τη ρωσική εισβολή το 2022. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Κιέβου και άλλων πόλεων χθες το βράδυ, στις πρώτες διαδηλώσεις αυτού του είδους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το έργο των υπηρεσιών κατά της διαφθοράς προκειμένου να προστατεύσει αξιωματούχους. Έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες η Ουκρανία θεωρούνταν μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, η καταπολέμηση της διαφθοράς έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κιέβου στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενσωματωθεί στη Δύση.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ ανέφερε ότι οι θεσμοί κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι της. Ο περιορισμός τους θα ήταν μια σημαντική οπισθοχώρηση.

Ο Γιάροσλαβ Ζελεζνιάκ, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Holos, δήλωσε ότι μαζί με άλλους βουλευτές θα προτείνουν ένα νομοσχέδιο για να ανατρέψουν αυτή τη μεγάλη ντροπή που εγκρίθηκε και υπογράφηκε και θα προσφύγουν εναντίον του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η NABU επεσήμανε ότι παρά την ρωσική παρείσφρηση, τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν υπερβολικά, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής της. Οι επενδυτές και το κοινό θεωρούν τη διαφθορά μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, και η καταπολέμησή της τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση δισεκατομμυρίων δυτικής οικονομικής βοήθειας.

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται στο μέτωπο που εκτείνεται σε 1.000 χιλιόμετρα, με τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρούν αργά στα ανατολικά και να εντείνουν τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. Ο αναλυτής Βαλέρι Πέκαρ υπογράμμισε ότι η προσδοκία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διατηρηθεί η πολεμική προσπάθεια.

Loading

Play