Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με θέμα «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος».
Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Μοχάμεντ Ισάκ Νταρ. Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό στα Τμήματα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων και Επιχειρήσεων (DPPA-DPO), Χάλεντ Κιάρι, ενημέρωσε το Συμβούλιο.
Ο κ. Κιάρι περιέγραψε την επιδεινούμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την ευρύτερη περιοχή, απευθύνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και αποκατάσταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης. «Αυτός ο εφιάλτης ιστορικών διαστάσεων πρέπει να τελειώσει αμέσως», τόνισε, καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να θέσουν τέλος στον πόλεμο και να αρχίσει η ανοικοδόμηση με ορίζοντα μια πολιτική λύση στη βάση των δύο κρατών.
Ο κ. Κιάρι προειδοποίησε πως «η φρικτή κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται, με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις εχθροπραξίες να επεκτείνονται», και το ανθρώπινο κόστος να αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 1.891 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις 30 Ιουνίου, ενώ 294 φέρονται να σκοτώθηκαν προσπαθώντας να συλλέξουν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ισραηλινές επιδρομές στη Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, περιλαμβανομένων χτυπημάτων σε δύο ξενώνες του ΟΗΕ, επιδείνωσαν περαιτέρω τις συνθήκες και περιόρισαν τη δυνατότητα παροχής βοήθειας.
«Οποιαδήποτε εξαναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από οποιοδήποτε μέρος των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.
Παρά τις ανακοινώσεις για «σημαντικά βήματα» από την ΕΕ και το Ισραήλ για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, ο κ. Κιάρι δήλωσε ότι «η ποσότητα καυσίμων που επιτρέπεται να εισέλθει είναι ένα κλάσμα του απαιτούμενου για να λειτουργήσουν σωτήριες υπηρεσίες».
Στη Δυτική Όχθη, κατήγγειλε «υψηλά επίπεδα βίας» λόγω επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, επιθέσεων εποίκων και ανταποδοτικών ενεργειών Παλαιστινίων. Ειδική αναφορά έγινε στη δολοφονία δύο Παλαιστινίων, εκ των οποίων ο ένας ήταν Αμερικανός πολίτης, από Ισραηλινούς εποίκους κοντά στο χωριό Σιντζίλ.
Ο Βοηθός Γεν. Γραμματέας τόνισε επίσης ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει δημοσιονομική κατάρρευση», καθώς το Ισραήλ παρακρατεί έσοδα ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, οδηγώντας σε αδυναμία καταβολής μισθών από τον Μάιο.
Κλείνοντας, ο κ. Κιάρι χαιρέτισε την επερχόμενη υπουργική διάσκεψη που συγκαλούν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία για τη λύση των δύο κρατών. «Στόχος μας είναι σαφής: η επίτευξη του οράματος δύο κρατών – Ισραήλ και ενός βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους, με τη Γάζα αναπόσπαστο μέρος του».
Η Ελλάδα καταδίκασε την κλιμάκωση της βίας των εποίκων και την επέκταση των παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, τόνισε ότι «κάθε μέρα λαμβάνουμε μηνύματα που ραγίζουν την καρδιά μας από τη Γάζα».
Στην τοποθέτησή του, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Ιωάννης Σταματέκος, ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τη διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ο κ. Σταματέκος τόνισε ότι «κάθε ανθρωπιστικό σχέδιο πρέπει να τηρεί τις βασικές αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».
Ο Ισραηλινός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ντάνι Ντάνον, κατήγγειλε ότι το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς. «Το Ισραήλ αποκαλύπτει σήμερα μια ανησυχητική αλήθεια: ο OCHA έχει πάψει προ πολλού να είναι ένας ανθρωπιστικός οργανισμός».
Ο κ. Ντάνον ανακοίνωσε σειρά μέτρων κατά του OCHA, αναφέροντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε πλέον μη ανεκτές δραστηριότητες υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Καταλήγοντας, η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέσβης Ντόροθι Σέι, κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα για βιώσιμη ειρήνη και ευημερία» στη Γάζα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα».
Η κ. Σέι τόνισε ότι «κανείς δεν θέλει να βλέπει τους Παλαιστινίους να πεινούν ή να διψούν». Η κ. Γούντγουορντ, από την πλευρά της, επισήμανε ότι «το ισραηλινό σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απάνθρωπο, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ