Ο ΟΗΕ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θέλει να προσπαθήσει να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ανοίξουν χερσαίοι διάδρομοι ασφαλείας για τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές που εισέρχονται στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από την πλευρά του σχολίασε ότι, μετά την ανακοίνωση αυτή, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να σταματήσουν να κατηγορούν την κυβέρνησή του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. «Υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι. Ανέκαθεν υπήρχαν, αλλά σήμερα, είναι επίσημο. Δεν θα υπάρχουν πια δικαιολογίες», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του σε μια αεροπορική βάση.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανέφερε ότι διαθέτει αρκετά τρόφιμα, που βρίσκονται ήδη στη Γάζα ή είναι καθ’ οδόν για την περιοχή, για να τραφούν τα 2,1 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα επί τρεις μήνες. «Η επισιτιστική βοήθεια είναι το μοναδικό μέσο για να τραφούν οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας», σημείωσε.
Σύμφωνα με το PAM, το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει φάει τίποτα εδώ και πολλές ημέρες και 470.000 άνθρωποι στη Γάζα βιώνουν «συνθήκες παρόμοιες με εκείνες του λιμού», οι οποίες θα οδηγούσαν στον θάνατό τους. Χρειάζονται 62.000 τόνοι τροφίμων κάθε μήνα για να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πληθυσμού.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι, πέραν των «παύσεων» των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, το Ισραήλ δεσμεύτηκε επίσης να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων φορτηγών στη Γάζα, με γρηγορότερες διαδικασίες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχουν πια «ένοπλες δυνάμεις ή ανταλλαγές πυρών κοντά στις αυτοκινητοπομπές».
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ είπε ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει ότι παρέχεται στον πληθυσμό επαρκής ποσότητα τροφίμων. «Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα μπροστά στα μάτια μας. Η Γάζα είναι ένα δυστοπικό τοπίο, σημαδεμένο από φονικές επιθέσεις και πλήρη καταστροφή», σχολίασε στην ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ