Ολική έκλειψη Ηλίου σήμερα – Η ορατότητα και πώς την παρακολουθούμε

8 Απριλίου – Ολική έκλειψη Ηλίου – Πού θα είναι ορατή και πώς την παρακολουθούμε

Ένα ξεχωριστό φαινόμενο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, 8 Απριλίου. Η ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή μόνο σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου.

propoli

Ορατή θα είναι από εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά. Επομένως, ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να δει τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Έπειτα, θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας.

Σημειώνεται ότι η ολική έκλειψη Ηλίου δεν θα είναι ορατή στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της NASA, 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της https://www.nasa.gov/nasatv/ με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=J5j95RUSLd8 με εικόνα μόνο από τηλεσκόπια.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2026 και θα είναι ορατή από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Ισπανία.

Loading