Ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος βαρέων βαρών και νυν δήμαρχος του Κιέβου, κινήθηκε τον περασμένο μήνα σε πολιτικά επικίνδυνο έδαφος: διατύπωσε διακριτικά την εκτίμηση ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να χάσει γη για να τερματίσει τη μάχη της απέναντι στη Ρωσία. Ύστερα από κύμα οργισμένων σχολίων στο Διαδίκτυο, αναδιατύπωσε τα σχόλιά του, λέγοντας μέσω Facebook ότι οι «εδαφικές παραχωρήσεις αντιβαίνουν στα εθνικά μας συμφέροντα και πρέπει να πολεμήσουμε κατά της υλοποίησής τους μέχρι τέλους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι μεσολαβητές του πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι το Κίεβο να αναγνωρίσει με κάποιο τρόπο ότι δεν θα πάρει πίσω τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει τα στρατεύματα της Μόσχας μετά την εισβολή. Αλλά το επεισόδιο με τον Κλίτσκο, μαζί με τη δημοσκόπηση στην οποία είχε πρόσβαση κατ’ αποκλειστικότητα το Reuters, δείχνουν ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να χάσουν εδάφη από τη Ρωσία με αντάλλαγμα μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός.
Δημοσκόπηση της Gradus Research έδειξε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού δεν θεωρούν τις εδαφικές παραχωρήσεις τρόπο τερματισμού του πολέμου. «Οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο βασικός στόχος της Ρωσίας στον πόλεμο είναι να έχει πλήρη έλεγχο στη χώρα μας», ανέφερε η Gradus. «Οι ουκρανικές εδαφικές παραχωρήσεις δεν θεωρούνται συμβιβασμός ή εγγύηση ειρήνης – το αντίθετο, μπορούν μόνο να ενδυναμώσουν τον επιτιθέμενο».
Η Ρωσία αρνείται ότι επιδιώκει τον έλεγχο της Ουκρανίας, αλλά οι δυνάμεις της κατευθύνθηκαν απευθείας στο Κίεβο κατά την εισβολή τους το 2022, πριν τα ουκρανικά στρατεύματα τις εκδιώξουν από την πρωτεύουσα. Ήδη, η Ρωσία ελέγχει ντε φάκτο περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε το 2014, καθώς και μεγάλων τμημάτων άλλων περιοχών στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με Αμερικανούς διαπραγματευτές, πολλοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας και κάποιοι Ουκρανοί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δηλώνουν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να δεχθεί απώλεια εδαφών για να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι Ουκρανοί είναι εξαντλημένοι και, όπως φαίνεται, οι προσπάθειές τους να απωθήσουν τη Ρωσία έχουν αποτύχει. Ο Ζελένσκι έχει αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ανακτήσει τα εδάφη της με στρατιωτική βία, αλλά τονίζει ότι η επίσημη παραχώρηση γης αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας.
Η αντίθεση στην παραχώρηση γης έχει αμβλυνθεί όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) έδειξαν ότι τον Μάρτιο περίπου το 39% ήταν υπέρ των εδαφικών παραχωρήσεων. Ωστόσο, σχεδόν το 82% των ερωτηθέντων δεν αποδέχονται οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών.
Ο πολιτικός αναλυτής Γέβχεν Μάχντα υποστηρίζει ότι ο διάλογος μεταξύ της ηγεσίας της χώρας και της κοινωνίας για την παραχώρηση γης είναι απαραίτητος για να εξασφαλιστεί η ευρεία αποδοχή μιας πιθανής συμφωνίας. Δυστυχώς, πολλοί Ουκρανοί συνεχίζουν να θεωρούν προδοσία τις συζητήσεις για συμβιβασμό σε σχέση με εδάφη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ