Οι τέσσερις επώδυνοι όροι της Ρωσίας για την εκεχειρία στην Ουκρανία αποκαλύπτονται στις πρόσφατες συνομιλίες. Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ζητούν από την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα, πριν από οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για εκεχειρία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. Αυτό το αίτημα, καθώς και άλλα που κατατέθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής, υπερβαίνουν τους όρους ενός σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που προτάθηκε από τις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα. Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελούν τις πρώτες άμεσες επαφές μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών μετά από τρία χρόνια, ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, ωστόσο δεν υπήρξε καμία συμφωνία για εκεχειρία. Ο Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε τους όρους που έθεσαν οι Ρώσοι ως μη βιώσιμους, χωρίς να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για τους όρους, απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι διαπραγματευτές πρότειναν τους εξής όρους για την ειρηνευτική συμφωνία:
– Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ, με την προϋπόθεση ότι μόνο τότε θα μπορούσε να υπάρξει εκεχειρία.
– Διεθνής αναγνώριση ότι πέντε περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, είναι ρωσικές.
– Η Ουκρανία να καταστεί ουδέτερο κράτος, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής, με την απουσία στρατευμάτων ξένων συμμάχων στο έδαφός της.
– Αποκήρυξη όλων των αξιώσεων για αποζημιώσεις λόγω των πολεμικών ζημιών από όλες τις πλευρές.
Οι απαιτήσεις αυτές μεταφέρθηκαν προφορικά, χωρίς να παρασχεθούν γραπτές λεπτομέρειες. Η Ουκρανία έχει ήδη αναφέρει ότι η ρωσική διαπραγματευτική στάση αποδεικνύει ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πιέζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και την προθυμία της Μόσχας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr