Η Ρωσία υπερτερεί στην παραγωγή πυρομαχικών σε σχέση με το ΝΑΤΟ, προκαλώντας ανησυχίες για την στρατηγική ισορροπία. Σε πρόσφατη ομιλία του στο Λονδίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επανέλαβε μια προειδοποίηση που έχει κοινοποιηθεί τουλάχιστον τρεις φορές φέτος: η δυτική συμμαχία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από τη Ρωσία σχετικά με την παραγωγή πυρομαχικών. Η Ρωσία παράγει σε τρεις μήνες ό,τι παράγει ολόκληρο το ΝΑΤΟ σε ένα χρόνο, δήλωσε ο Ρούτε στις 10 Ιουνίου, τονίζοντας ότι η πολεμική μηχανή του Πούτιν συνεχώς επιταχύνεται.
Ο Ρούτε, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της στρατιωτικής συμμαχίας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, επανέλαβε την ίδια προειδοποίηση, προσθέτοντας ότι η οικονομία του ΝΑΤΟ είναι 25 φορές μεγαλύτερη από τη ρωσική. Συγκεκριμένα, η ρωσική οικονομία των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων παράγει τέσσερις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ότι ολόκληρο το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή.
Αν και οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι η παραγωγή πυρομαχικών της Μόσχας ήταν τετραπλάσια από εκείνη της Συμμαχίας το 2024, υπάρχουν ενδείξεις ότι το χάσμα μπορεί να μειώνεται. Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας εκτιμά ότι η Ρωσία παρήγαγε ή ανακατασκεύασε 400.000 πυρομαχικά το 2022, με την παραγωγή να αυξάνεται ραγδαία. Αντίστοιχες εκτιμήσεις από τη Bain & Company υπογραμμίζουν την αύξηση της παραγωγής το 2024 σε 4,5 εκατομμύρια πυρομαχικά.
Η Ρωσία επικεντρώνεται στην παραγωγή πυρομαχικών διαμετρημάτων 122 mm και 152 mm, ενώ παράλληλα διαθέτει αποθέματα που προέρχονται από συμμάχους, όπως η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με 12 εκατομμύρια βλήματα 152 χιλιοστών, γεγονός που αν και δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα, υποδεικνύει την ικανότητα της Ρωσίας να ενισχύει τη στρατηγική της.
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περίπου 1,2 εκατομμύρια βλήματα ετησίως, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφαλείας, γεγονός που δείχνει την σημαντική διαφορά σε σύγκριση με τα 4,5 εκατομμύρια της Ρωσίας. Οι δυτικοί σύμμαχοι επιδιώκουν να μειώσουν αυτό το χάσμα με την αύξηση της παραγωγής, αλλά η εκρηκτική ύλη και η βιομηχανική υποδομή αποτελούν σημεία προβληματισμού.
Η καθυστέρηση στη συγκέντρωση και αποστολή πυρομαχικών ενδέχεται να επηρεάσει την αντίσταση της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση στο Κίεβο χρειάζεται περίπου 200.000 βλήματα μηνιαίως, ενώ η ελπίδα για απόκτηση τριών εκατομμυρίων βλημάτων από τους συμμάχους είναι ακόμα μακριά από την πραγματικότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr