Ρώσοι και Ουκρανοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες διμερείς τους συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου από την άνοιξη του 2022, όταν οι πρώτες συνομιλίες μετά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είχαν καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Ακολουθούν οι επίσημες θέσεις των δύο πλευρών πριν από την πολυαναμενόμενη αυτή συνάντηση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί από την έναρξη της εισβολής μαξιμαλιστικές αξιώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία διευθέτησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθιά αίτια της σύγκρουσης.
Η Ρωσία διεκδικεί εξάλλου τέσσερις περιφέρειες στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ελέγχει εν μέρει (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014. Ο Πούτιν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι, επιχειρηματολογώντας ότι η πενταετής θητεία του Ουκρανού προέδρου ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024.
Η Μόσχα ζητεί κυρίως να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων και να αποκλειστούν ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες. Γενικότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί από τους συμμάχους του να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία που θα αποτρέψουν νέα εισβολή της Ρωσίας μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, βρίσκεται το ακανθώδες θέμα της Κριμαίας, ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι το Κίεβο δεν θα παραχωρήσει αυτήν την ουκρανική χερσόνησο, καθώς το ουκρανικό Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει στην επικράτειά της. Ως εναλλακτική, η Ουκρανία έχει αναφέρει τη δημιουργία μιας δυτικής στρατιωτικής δύναμης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη χώρα, με την υποστήριξη του NATO, στην περίπτωση ειρήνευσης.
Εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, η Ρωσία αντιμετωπίζει τη διεθνή πίεση να αποδεχθεί τις προτάσεις για εκεχειρία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θέτουν σε εφαρμογή τελεσίγραφο για την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός.
Ωστόσο, ο Πούτιν έχει μέχρι στιγμής απωθήσει τα αιτήματα του Κιέβου και των συμμάχων του για εκεχειρία, κρίνοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις να επανεξοπλιστούν.
Σήμερα, η διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη είναι μια νέα ευκαιρία για την επίτευξη μιας λύσης, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν αποτύχει να ελαττώσουν τις εντάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ