Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης: Τουλάχιστον 12 νεκροί

Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης: Τουλάχιστον 12 νεκροί

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης διεξήγαγαν χθες Πέμπτη αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στρατιωτικών στόχων που εντοπίστηκαν στο έδαφος της Καμπότζης, ενώ η Πνομ Πεν αντεπίτεινε με πυρά πυροβολικού και ρουκετών, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μπανγκόκ, καθώς η ένταση ανάμεσα στα δυο βασίλεια για διαφιλονικούμενες περιοχές εκτραχύνθηκε σε εχθροπραξίες σπάνιας σφοδρότητας.

Η διένεξη ανάμεσα στις δυο χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας διαρκεί δεκαετίες για τα σύνορα τους μήκους 800 χιλιομέτρων, που καθορίστηκαν κατά την γαλλική αποικιοκρατία στην Ινδοκίνα, αλλά τέτοιο επίπεδο βίας είχε να παρατηρηθεί περίπου δεκαπέντε χρόνια.

Το ταϊλανδικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 12 άτομα, εκ των οποίων 11 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν. Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Σισακές, όπου ρουκέτες χτύπησαν ένα πολυκατάστημα κοντά σε πρατήριο καυσίμου.

«Άκουσα δυνατούς κρότους, τρεις ή τέσσερις, κι όταν γύρισα το κεφάλι είδα πελώριο σύννεφο καπνού», δήλωσε ο Πραφάς Χινταντσούν, 53χρονος κηπουρός που βρισκόταν 300 μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης.

Επίσης, ένας οκτάχρονος έχασε τη ζωή του στην επαρχία Σουρίν, κατά τις αρχές της σύγκρουσης, ενώ μια δομή υγείας περίπου τριάντα κλινών στην ίδια περιοχή επλήγη από πυροβολικό, με αποτέλεσμα η στέγη της να καταρρεύσει εν μέρει.

Σύμφωνα με τον στρατό της Ταϊλάνδης, οι μάχες εκτυλίχθηκαν γύρω από έξι τοποθεσίες, με την ανάπτυξη έξι μαχητικών αεροσκαφών F-16 για να πλήξουν «δυο χερσαίους καμποτζιανούς στρατιωτικούς στόχους».

Η Καμπότζη δεν έχει ανακοινώσει κανέναν απολογισμό θυμάτων μέχρι στιγμής, ενώ οι διεθνείς αντιδράσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, οι οποίες διατηρούν καλές σχέσεις με τις δυο χώρες, εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» για την στρατιωτική κλιμάκωση και καλούν σε διάλογο.

Η Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην Καμπότζη, ζήτησε άμεση παύση των εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες της να αποφεύγουν τις παραμεθόριες περιοχές.

Η διπλωματία των ΗΠΑ κάλεσε σε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρηνική διευθέτηση της διένεξης.

Η Μπανγκόκ και η Πνομ Πεν βρίσκονται σε ένταση μετά τον θάνατο ενός καμποτζιανού στρατιώτη σε ανταλλαγή πυρών τον Μάιο. Νέες ανταλλαγές πυρών χθες έθεσαν φωτιά στην κατάσταση, καθώς οι δυνάμεις των δυο χωρών κατηγορούν η μία την άλλη για την έναρξη των επιθέσεων.

Κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού της Καμπότζης Χουν Μανέτ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συζητήσει τις εχθροπραξίες, ενώ η ταϊλανδική κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες της Καμπότζης, ιδίως για την στοχοποίηση αμάχων.

Η πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Καμπότζη προέτρεψε τους πολίτες της να αποχωρήσουν «το συντομότερο δυνατόν», καθώς η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τεταμένη.

Οι ταϊλανδικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει νέα ναρκοπέδια στην περιοχή, γεγονός που η καμποτζιανή πλευρά απορρίπτει, χαρακτηρίζοντας τις προκλήσεις ως «υπολείμματα πολέμων του παρελθόντος».

Οι πρόσφατες συγκρούσεις είναι οι πρώτες σημαντικές από το 2011 και είχαν σοβαρές συνέπειες για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των χωρών παραμένουν τεταμένες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/NARONG SANGNAK

Loading

Play