Συγκρούσεις μεταξύ του σομαλικού στρατού και δυνάμεων πιστών στις αρχές της ημιαυτόνομης νότιας πολιτείας Τζούμπαλαντ είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι χθες Τρίτη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο αρμόδιο για ζητήματα ασφαλείας.
Η Σομαλία είναι ομοσπονδία με ημιαυτόνομες πολιτείες (Πούντλαντ, Τζούμπαλαντ, Γκαλμουντούγκ, Χιρσαμπέλ και Νοτιοδυτική), που ενίοτε εμπλέκονται σε διενέξεις με την κεντρική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.
Ξέσπασαν μάχες στην πόλη Μπελέντ Χαέβο, στην περιοχή Γλέντο, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου κλιμακώνονται εδώ και αρκετό καιρό πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την κεντρική κυβέρνηση. Οι δυο πλευρές επέρριψαν η μια στην άλλη την ευθύνη για τις συγκρούσεις.
Η σομαλική κυβέρνηση κατηγόρησε τον πρόεδρο της περιοχής, τον πρώην πολέμαρχο Άχμεντ Μαντόμπε, ότι ενορχήστρωσε τα αιματηρά επεισόδια, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ενέργεια» η οποία «εγγράφεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων παρανομιών (του)».
Ο Γιουσούφ Άχμεντ, διοικητής των δυνάμεων ασφαλείας στην Τζούμπαλαντ, δήλωσε ότι ο σομαλικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση χθες το πρωί με σκοπό να «καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της πόλης».
«Χάσαμε δυο στρατιώτες μας και είδα τα πτώματα τριών (…) επιτιθέμενων που σκοτώθηκαν κοντά στην έδρα της κυβέρνησης της περιφέρειας», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαβεβαιώνοντας πως η επίθεση απωθήθηκε.
Ο κυβερνήτης της Γκέντο, ο Μοχάμεντ Χουσέιν αλ Κάντι, διευκρίνισε πως η επίθεση άρχισε λίγο μετά την άφιξη του πρώην υπουργού Ασφαλείας της Τζούμπαλαντ, Αμπντιρασίντ Χασάν Αμπντινούρ, που ονομάστηκε πρόσφατα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της περιοχής.
Ο στρατός «δεν πέτυχε τον στόχο του», ανέφερε ο κ. Αλ Κάντι, προσθέτοντας πως οι ομοσπονδιακές δυνάμεις αποχώρησαν από κτίρια της αυτοδιοίκησης.
Κάτοικος έκανε λόγο για σποραδικά πυρά κοντά σε στρατιωτική βάση όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του ομοσπονδιακού κράτους.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τζούμπαλαντ οξύνθηκαν μετά την επανεκλογή του κ. Μαντόμπε στο αξίωμα του προέδρου της περιοχής για τρίτη θητεία. Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε «παράνομη» από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία κρίνει ότι ο Άχμεντ Μαντόμπε δεν είχε δικαίωμα να παραμείνει στο αξίωμα, καθώς είχε ολοκληρώσει ήδη τις δυο θητείες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/SAID YUSUF WARSAME
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ