Σουηδία: Δεν θα διαπραγματευτεί με την Ουγγαρία για το ΝΑΤΟ

Η Σουηδία δεν θα διαπραγματευτεί με την Ουγγαρία σε σχέση με το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ, το οποίο η Βουδαπέστη είναι το τελευταίο μέλος της Συμμαχίας που δεν έχει ακόμη επικυρώσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον

Η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, αιτήθηκαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούν την ένταξή τους.

propoli

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας καθιστώντας έτσι την Ουγγαρία μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της Στοκχόλμης στη συμμαχία των 31 μελών.

Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά ο Κρίστερσον είπε ότι η Σουηδία δεν θα προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για το ΝΑΤΟ.

Κανένα αίτημα που σχετίζεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ – αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα”, δήλωσε ο Κρίστερσον στο σουηδικό δίκτυο TV4.

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, οι δύο χώρες έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν, περιλαμβανομένης της συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ, της επερχόμενης ανάληψης της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία, της παροχής στήριξης προς την Ουκρανία και των τρόπων για να υπάρξουν οι ευρύτερες συμπράξεις από τις αεροπορικές δυνάμεις ΣουηδίαςΟυγγαρίας που μοιράζονται το ίδιο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών – των σουηδικών JAS Gripen.

Ο Όρμπαν είναι οργισμένος από τις σουηδικές επικρίσεις σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του υπό τη διακυβέρνησή του.

Έχει προσκαλέσει τον Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε επίσης ότι η χώρα του στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Όπως είπε ο Κρίστερσον, δεν γνωρίζει πότε η χώρα του θα γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αναμένει να γίνει αυτό “πολύ σύντομα”.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: «Η υπεροπλία που δίνει τα αεροσκάφη F-35 είναι αδιανόητη»

Loading