«Στροφή» Βρετανίας, Γαλλίας και Καναδά: Προειδοποιούν το Ισραήλ για κοινή δράση εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα
[Mahmoud Issa/Reuters]

«Στροφή» Βρετανίας, Γαλλίας και Καναδά: Προειδοποιούν το Ισραήλ για κοινή δράση εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα

Τριγμούς στη διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ προκαλεί η σφαγή στη Γάζα, με τρεις μεγάλες δυτικές χώρες – Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς – να εγκαταλείπουν τη στάση «ανοχής» και να καταδικάζουν πλέον ανοιχτά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και τη διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες Κιρ Στάρμερ, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Κάρνι καταγγέλλουν τις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι, εάν δεν σταματήσει το αιματοκύλισμα και δεν επιτραπεί η ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, θα προχωρήσουν σε συντονισμένη αντίδραση.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ανθρωπιστικός εφιάλτης: Χιλιάδες παιδιά στο χείλος του θανάτου

Η καταγγελία των τριών ηγετών συνοδεύεται από σοκαριστικά στοιχεία:
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 14.000 βρέφη στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα σε 48 ώρες, καθώς η πείνα και η έλλειψη φαρμάκων έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μόλις 5 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στη Γάζα τις τελευταίες ώρες – ένας αριθμός σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις 500 που απαιτούνται ημερησίως.

Η Γαλλία δηλώνει «αποφασισμένη να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης», με τον υπουργό Εξωτερικών Μπαρό να καταγγέλλει τη Γάζα ως «αποθήκη ψυχών, αν όχι νεκροταφείο», επιρρίπτοντας ευθύνη στην κυβέρνηση Νετανιάχου για πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Οργισμένη αντίδραση Νετανιάχου – Προειδοποιεί για «νέα φρικαλεότητα»

Η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ήταν άμεση και επιθετική. Κατηγόρησε Λονδίνο, Παρίσι και Οτάβα ότι δίνουν «δώρο στη Χαμάς» και «ενθαρρύνουν τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου».

«Αυτός είναι πόλεμος του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα» δήλωσε, επιμένοντας ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει πριν καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Χαμάς.

Ο ίδιος προσπαθεί να κατευνάσει τις διεθνείς αντιδράσεις, υποσχόμενος περιορισμένη παροχή βοήθειας στη Γάζα, κάτι που οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν «συμβολικό» και ανεπαρκές.

Η αλλαγή στάσης Δύσης και η σκιά της γενοκτονίας

Η νέα τοποθέτηση Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά, που μέχρι πρόσφατα στήριζαν ανεπιφύλακτα το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στη δυτική πολιτική. Και παρόλο που η πίεση δεν έχει φτάσει ακόμη σε επίπεδο κυρώσεων, η ρητορική αλλάζει, και αυτό ενδέχεται να έχει διπλωματικό αντίκτυπο τις επόμενες εβδομάδες.

Η προαναγγελθείσα αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από τη Γαλλία, σε σύνοδο με τη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο, θεωρείται από διπλωμάτες καταλύτης για επανεκκίνηση της λύσης των δύο κρατών — και διπλωματικό ράπισμα προς την ισραηλινή ηγεσία.
Τελευταία ελπίδα τα φορτηγά με παιδική τροφή

Με την κατάσταση να αγγίζει τα όρια γενοκτονίας με στρατηγικό αποκλεισμό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα βλέμματα στρέφονται στους επόμενους 2–3 κρίσιμους μήνες. Ο ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ σε ανεμπόδιστη πρόσβαση βοήθειας, διαφορετικά, όπως δήλωσε ο Τομ Φλέτσερ:

«Χιλιάδες βρέφη θα πεθάνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου. Το ερώτημα είναι αν θα αφήσουμε να συμβεί αυτό, ή αν θα δράσουμε εγκαίρως.»

Loading

Play