Μέσω μιας νέας, εξαιρετικά μεγάλης αμυντικής συμφωνίας με τη Ρώμη, η Τουρκία εισέρχεται με αξιώσεις στον ανταγωνισμό για τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που η Κομισιόν έχει προβλέψει για την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.
Οι στρατηγικές οικονομικές κινήσεις της Τουρκίας γύρω από τον ελληνικό γεωγραφικό χώρο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν και η Πρωθυπουργός της Ιταλίας συμφώνησαν χθες σε μια σειρά καθοριστικών θεμάτων. Η Τζόρτζια Μελόνι, λίγο μετά τη λήξη της συνάντησής της με τον Τούρκο Πρόεδρο, γνωστοποίησε πως το διμερές εμπορικό ισοζύγιο Τουρκίας–Ιταλίας, το οποίο το 2024 είχε ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, προβλέπεται να υπερβεί τα 40 δισεκατομμύρια εντός του 2025.
Αυτή τη στιγμή, στην τουρκική επικράτεια δραστηριοποιούνται περισσότερες από 500 ιταλικές επιχειρήσεις μέσω απευθείας επενδύσεων, ενώ η Ιταλίδα Πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση ιταλικών κεφαλαίων στη γειτονική χώρα.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile açıklama yapıyor / İtalya #Canlı https://t.co/rg6TSOivt0
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) April 29, 2025
Το «colpo grosso» του Ερντογάν
Παρά τις επίσημες δηλώσεις για εμπορικές συνεργασίες και το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών — στις οποίες συμμετείχε σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ερντογάν — η ουσία της επίσκεψης φαίνεται πως βρίσκεται αλλού: στη σύναψη μιας νέας, εξαιρετικά σημαντικής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Συγκεκριμένα, μετά την απόκτηση της ιστορικής Piaggio Aviation από την τουρκική εταιρεία Baykar στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, η Μελόνι ανακοίνωσε μία νέα στρατηγική συνεργασία με την τουρκική κατασκευάστρια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συνολικού ύψους επένδυσης που ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προβάλλει μεθοδικά και αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη εταιρεία — στην οποία «αφεντικό» είναι ο γαμπρός του — η οποία παράγει πλέον το 60% των στρατιωτικών drones παγκοσμίως. Με αυτό το όχημα, η Άγκυρα δεν ενισχύει μόνο τους εμπορικούς της δεσμούς με ευρωπαϊκά κράτη, αλλά αποκτά πλέον προνομιακή θέση στον σχεδιασμό της Ε.Ε. για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με την Κομισιόν. Οι συνεργασίες της Baykar με την Ιταλία ενδέχεται να τη φέρουν στην κορυφή της λίστας των πιθανών προμηθευτών εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς μέσα από τη σύμπραξη αυτή η Τουρκία πληροί και τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο εξετάζουν αυτή την περίοδο τα κράτη-μέλη.
Ο Ερντογάν υλοποιεί μεθοδικά ένα σχέδιο ισχυροποίησης των διμερών του σχέσεων, προσβλέποντας σε οφέλη τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η νέα προσέγγιση της Άγκυρας με τη Ρώμη εκτυλίσσεται, για άλλη μια φορά, στην άμεση περιφέρεια της Ελλάδας — εξέλιξη που γεννά πολλαπλά ερωτήματα και ανησυχίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δεσμοί Τουρκίας–Ιταλίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά από την εποχή της κρίσης στη Λιβύη, με τη Ρώμη να ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την τουρκική στρατηγική και να στηρίζει πλευρές του αμφιλεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ένα ακόμη κομμάτι της τουρκοϊταλικής συνεργασίας που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι το ενεργειακό, αν και λεπτομέρειες επ’ αυτού δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Πάντως, Άγκυρα και Ρώμη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει απευθείας τις δύο χώρες, μια εξέλιξη την οποία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παρακολουθήσει και η Αθήνα με ιδιαίτερη προσοχή.