Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα

Με τις διαπραγματεύσεις για επαναφορά της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να παραμένουν σε αδιέξοδο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε ανοιχτή συνεδρίαση με θέμα την «κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος».

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ενώ κύριος εισηγητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (ΟCHA), οι νέες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στον θάνατο 1.691 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 595 παιδιών και 308 γυναικών, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον τους 51.000. Ανθρωπιστικό προσωπικό και δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται επίσης στα θύματα. Περίπου 420.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί εκ νέου, ενώ σχεδόν το 70% της περιοχής θεωρείται ζώνη ασφαλείας υπό ισραηλινό έλεγχο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, με τις προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων να εξαντλούνται. Ο OCHA χαρακτήρισε την κατάσταση ως την πιο δραματική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, δηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι «στα πρόθυρα κατάρρευσης». Στις 25 Απριλίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά του στη Γάζα έχουν εξαντληθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για την κλιμάκωση της βίας και τον διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης της προοπτικής ειρήνης, ιδιαίτερα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Υπογράμμισε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Συρία, στον Λίβανο και, ιδίως, στη Γάζα.

Υπογράμμισε ότι η Γάζα πρέπει να παραμείνει μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και καταδίκασε τη βία, καλώντας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, άμεση απελευθέρωση των ομήρων και πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση. Τόνισε τη νομική υποχρέωση του Ισραήλ να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν απτά βήματα για την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών πριν να είναι πολύ αργά.

Το Ισραήλ καλωσόρισε τη διευρυμένη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, όπου συνυπάρχουν η ελπίδα και η απειλή.

Κατήγγειλε τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση που εργαλειοποιεί τον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου και προειδοποίησε για την απειλή που προκύπτει από τις ιρανικές ενέργειες μέσω πληρεξουσίων.

Ο Μόνιμος Παρατηρητής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ επαίνεσε τη Γαλλία για την ηγετική της στάση και την υποστήριξή της στις ειρηνευτικές προσπάθειες, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει ψηφίσματα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την ανθρωπιστική πρόσβαση.

Μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις υποδεικνύουν μια σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση και τη συνεχιζόμενη ανάγκη για διεθνή στήριξη στην περιοχή.

Η Διάσκεψη του Ιουνίου, υπό την προεδρία Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

Loading

Play