Οι ηγέτες τεσσάρων χωρών της νότιας Αμερικής και της Ισπανίας συμμετείχαν σε σύνοδο στη Χιλή την περασμένη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι η δημοκρατία υφίσταται «επίθεση», καλώντας σε αγώνα εναντίον της παραπληροφόρησης και της ανόδου των εξτρεμισμών.
Η σύνοδος, με τίτλο Democracia Siempre («δημοκρατία πάντα»), πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο εν μέσω ανησυχιών για την προέλαση κομμάτων της άκρας δεξιάς και αυταρχικών κυβερνήσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς στις περισσότερες χώρες του κόσμου και να ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική.
Ο χιλιανός πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς τόνισε ότι «καθώς η δημοκρατία υφίσταται επίθεση σε διάφορες περιοχές του κόσμου, υπάρχει μεγάλη, συνεπής ομάδα ηγετών, που αν και διαφορετικοί, έχουν οράματα που αλληλοσυμπληρώνονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας».
Νωρίτερα, ο Μπόριτς είχε καταγγείλει τη «παραπληροφόρηση, τον εξτρεμισμό, την άνοδο του μίσους, τη διαφθορά και τις ανισότητες» που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στη δημόσια δράση και στο κράτος δικαίου.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ζαμαντού Ορσί.
Σκοπός της συνόδου ήταν να αναζητηθούν τρόποι «να ενισχυθούν οι δημοκρατίες μας και η πολυμερής συνεργασία», με προτάσεις που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Ο Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε για «μια διεθνή συμμαχία συμφερόντων μεταξύ ολιγαρχών και της άκρας δεξιάς, που προχωράει επικίνδυνα», αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση και στον εξτρεμισμό.
Ο Λούλα δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν στην «ανάγκη να υπάρξει έλεγχος στις ψηφιακές πλατφόρμες» και ότι «το κλειδί για ελεύθερο και πληθυντικό δημόσιο διάλογο είναι η διαφάνεια των δεδομένων».
Ο Τραμπ έχει απειλήσει με επιπρόσθετους δασμούς στη Βραζιλία, προκαλώντας την αντίδραση του Λούλα, ο οποίος υπερασπίστηκε την «εθνική κυριαρχία» της χώρας του.
Η σύνοδος αυτή ενδέχεται να μην είναι αρεστή στον Τραμπ, ο οποίος μπορεί να την ερμηνεύσει ως εχθρικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές.
Μετά τη σύνοδο, οι ηγέτες παρακάθισαν σε γεύμα με προσωπικότητες όπως ο νομπελίστας οικονομίας Τζόσεφ Στίγκλιτς και η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ