Ο Ντόναλντ Τραμπ προσήλθε στη Σαουδική Αραβία με ξεκάθαρη στρατηγική και συγκεκριμένες επιδιώξεις.
Στην ομιλία του στο Ριάντ, που διήρκεσε ελαφρώς περισσότερο από εκείνη της ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο, ο Αμερικανός Πρόεδρος σκιαγράφησε τη δική του προσέγγιση για τη Μέση Ανατολή, σηματοδοτώντας μια πολιτική στροφή – τουλάχιστον μέχρις ότου αποφασίσει διαφορετικά. Το «ράπισμα» προς το Ισραήλ ήταν έντονο και ασυνήθιστο, ακόμη και σε σύγκριση με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επίσης είχε κρατήσει αποστάσεις από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τους χειρισμούς του τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο. Η αναγγελία της νέας αμερικανικής στάσης έγινε με προσεκτικά διατυπωμένο τρόπο, γεγονός που υποδήλωνε ότι επρόκειτο για μια υπολογισμένη και όχι τυχαία απόφαση.
Πριν ανακοινώσει την αμερικανική στήριξη στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Συρίας – ένα πλάνο στο οποίο πρωτοστατούσαν η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, και το οποίο οι ΗΠΑ εμφανίζονταν πρόθυμες να εγγυηθούν – ο Τραμπ φρόντισε να ρίξει «λάδι στη φωτιά», αποκαλύπτοντας πως είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν… Ο ίδιος ο Τραμπ δεν φημίζεται ούτε για την τάση του να κρύβεται ούτε για την προσήλωσή του στην πολιτική ορθότητα. Αφού προηγουμένως επιχείρησε μια τυπική – και μάλλον χλιαρή – διάψευση περί ενδεχόμενης ρήξης με την κυβέρνηση Νετανιάχου, τελικά επιβεβαίωσε με τον δικό του τρόπο όσα ο Λευκός Οίκος και το Ισραήλ είχαν σπεύσει να διαψεύσουν νωρίτερα.
Donald Trump signed a strategic economic deal worth $600 billion dollars with Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman in Riyadh as he began a tour of Gulf states aimed at drumming up trillions of dollars in investments https://t.co/SeIGNiRzN9 pic.twitter.com/93OrdmqIBN
— Reuters Business (@ReutersBiz) May 14, 2025
Όσο για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι αδύνατον να προβλεφθεί ή να αποτυπωθεί με ακρίβεια. Το μόνο βέβαιο είναι πως χωρίς τη συμμετοχή ή έστω μια ουσιαστική υποχώρηση του Ισραήλ, είναι αδύνατον να επιτευχθεί σταθερότητα, ειρήνη και πραγματική ηρεμία σε μια γεωπολιτική ζώνη που διαχρονικά χαρακτηρίζεται από ένταση, συγκρούσεις και γεγονότα με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Η επιλογή Τραμπ είναι και πάλι βασισμένη σε μία «εμπορικόστροφη» (επιτρέψτε μου την έκφραση) επιλογή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο Ριάντ έχοντας στο μυαλό του να πάρει 1 τρισεκατομμύριο σε επενδύσεις και μάλιστα εγγυημένες. Μπορεί το τελικό – ή το αρχικό ποσό – εκκίνησης στο οποίο έχει βάλει την υπογραφή του ο διάδοχος του θρόνου να αφορά 600 δισεκατομμύρια αλλά ο Τραμπ γνωρίζει καλά πως η Σαουδική Αραβία θα βρίσκεται δίπλα σε «οικονομικό» ζήτημα είτε της χώρας είτε δικό του προσωπικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε μάλιστα τις διμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν και πάλι προσωπικό ζήτημα ακολουθώντας την πεπατημένη που τόσο τον βολεύει. Περισσότερες από 6 είναι οι φορές που ο ισχυρότερος πολιτικός του πλανήτη αναφέρθηκε προσωπικά στον Πρίγκιπα Σαλμάν και σε τόνο προσωπικό – στον ενικό – και με πλατύ χαμόγελο εξήρε τη δουλειά που έχει γίνει στη χώρα.
🚨 NOW: President Trump and Saudi Crown Prince sign an economic agreement, which will result in over $600 BILLION in Saudi investment in the United States
— Nick Sortor (@nicksortor) May 13, 2025
LFG! 🔥🇺🇸 pic.twitter.com/rmyYKtQmXY
Από την ομιλία Τραμπ πάντως λίγοι συγκράτησαν και μία αυστηρή προειδοποίηση που συνοδεύτηκε και με διορία αν και όχι ακριβή. Ο Τραμπ «άδειασε» το Ισραήλ προτάσσοντας πως ο ίδιος αποφασίζει για τις ισορροπίες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει με τόνο πιο αυστηρό από ποτέ το Ιράν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως τα «πυρηνικά όπλα» δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά για την Τεχεράνη και επανέλαβε πως η πρόταση των ΗΠΑ που είναι στο τραπέζι εδώ και έναν μήνα πρέπει να απαντηθεί «ή τώρα ή ποτέ».
Οι ΗΠΑ του Τραμπ γνωρίζουν πως η Τεχεράνη είναι σημείο καμπής – ανόδου ή καθόδου ανάλογα τις επιλογές και τους χειρισμούς – για ολόκληρη τη ζώνη και ο Πρόεδρος της χώρας αντιλαμβάνεται πως η Τεχεράνη είναι εύλογα ζήτημα τόσο για το Τελ Αβίβ όσο και για όλη την περιοχή. Για ακόμη μία φορά ο Τραμπ πάντως δεν μίλησε για «πόλεμο», όχι τουλάχιστον έναν «παραδοσιακό» με βομβαρδισμούς και πεδία μάχης, αλλά για έναν που είχε όπως μας θύμισε ξεκινήσει και κατά την πρώτη του θητεία και ήταν οικονομικός.
I CANNOT think of a greater sign of respect of America: President Trump is given a golf cart ride tour of Al-Turaif from the Crown Prince of Saudi Arabia, Mohammed bin Salman.
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) May 13, 2025
They put on the entire thing for him. The Prince is personally driving.pic.twitter.com/x0Ny3nqvGV
Ο Τραμπ είχε όντως ανοίξει την «κάνουλα» με τους πιο αυστηρές κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε χώρα, μία πρακτική που συντήρησε σε έναν βαθμό και ο Τζο Μπάιντεν, μέχρι να εγκρίνει το «ξεπάγωμα» αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τεχεράνη με τη δέσμευση πως το πυρηνικό της πρόγραμμα θα ακολουθήσει την αντίθετη πορεία και θα μπει επ’ αόριστόν στον «πάγο». Η αλήθεια είναι πως ούτε οι δασμοί Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία ούτε και η κίνηση Μπάιντεν έλυσαν το πρόβλημα. Αποτέλεσαν απλό «παυσίπονο» σε μία χρόνια «ημικρανία» που για να ιαθεί απαιτεί καταπώς φαίνεται πολύ διαφορετική «θεραπεία».
Πηγή: protothema.gr