Η Βρετανία και η ΕΕ συμμετέχουν σήμερα στο Λονδίνο σε μια πρωτοφανή σύνοδο, πέντε χρόνια μετά το Brexit, με στόχο να θέσουν τα θεμέλια μιας πιο στενής διμερούς σχέσης, κυρίως στον τομέα της άμυνας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος μετά την εκλογή του τον Ιούλιο δεσμεύθηκε να “επαναεισαγάγει” τη συνεργασία με την ΕΕ, υποδέχεται την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.
Η σύνοδος αυτή αποτελεί ευκαιρία για τον Βρετανό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την προσέγγιση της χώρας του με τις Βρυξέλλες και να γυρίσει τη σελίδα έπειτα από χρόνια έντασης μεταξύ των 27 και των προηγούμενων Συντηρητικών πρωθυπουργών της Βρετανίας που συνδέονταν με το Brexit.
Από τότε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθώντας το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να επιδιώξουν να συσφίξουν τους δεσμούς τους στον τομέα της ασφάλειας.
Αν και η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών έχει αναθερμανθεί, οι συνομιλίες βαραίνουν ορισμένα ζητήματα όπως η κινητικότητα των νέων και η αλιεία.
Ο Στάρμερ και η φον ντερ Λάιεν συνομίλησαν την Παρασκευή στην Αλβανία στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, προσπαθώντας να εξομαλύνουν τις διαφορές τους.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι “μια ενισχυμένη σύμπραξη” με την ΕΕ θα είναι καλή για τις θέσεις εργασίας, τους λογαριασμούς και τα σύνορα της χώρας.
Ωστόσο, το πλαίσιο της συμφωνίας παραμένει ασαφές και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ Νικ Τόμας-Σίμοντς τόνισε ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν, διότι “διαπραγματευόμαστε εξαιρετικά σκληρά, για το εθνικό συμφέρον”.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσουν μια συνεργασία για την άμυνα και την ασφάλεια, υπογράφοντας έγγραφα που θα ορίζουν το κοινό τους όραμα για τα παγκόσμια διακυβεύματα.
Η συμφωνία θα επιτρέψει στο Λονδίνο να συμμετέχει σε υπουργικές συνόδους της ΕΕ και σε ευρωπαϊκές στρατιωτικές αποστολές, ενώ θα ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς που αφορούν την αμυντική βιομηχανία.
Επιπλέον, το διακύβευμα είναι οικονομικό, με κύριο ζήτημα την πρόσβαση των εταιρειών του στο μέλλον πρόγραμμα αξίας 150 δισεκ. ευρώ που στοχεύει στην ενίσχυση της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ΕΕ στον τομέα της άμυνας.
Η κυβέρνηση των Εργατικών επιζητεί να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοικτή σε ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα.
Ωστόσο, κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν θέσει και άλλα αιτήματα, όπως η πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και η κινητικότητα των νέων ηλικίας 18 με 30 ετών.
Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τη Βρετανία, ειδικά μετά την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Reform UK υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ. Για το λόγο αυτό, ο Στάρμερ επιδιώκει να αποφύγει την αύξηση της νόμιμης μετανάστευσης.
Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τις “κόκκινες γραμμές” του, αποκλείοντας τη δυνατότητα επιστροφής στην κοινή αγορά της ΕΕ ή την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ