Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινούπολης: 150 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση

Ζάππειο Εκπαιδευτήριο Κωνσταντινούπολης: 150 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση

Εκατόν πενήντα χρόνια προσφοράς στην ελληνική Παιδεία της Κωνσταντινούπολης συμπληρώνει φέτος το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο και το γεγονός αυτό γιορτάστηκε χτες, 21 Μαΐου, με μία εκδήλωση την οποία τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είμαστε υπερήφανοι για το ιστορικό σχολείο μας, ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο της Πόλης, το οποίο, όπως έχει γραφεί, έθρεψε χιλιάδες παιδιά με το πνευματικό μάννα, που τα προίκισε με γνώσεις και με ανθρωπιά», ανέφερε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Είναι αξιομνημόνευτο το γεγονός ότι το 1879, μόλις τέσσερα έτη μετά την ίδρυσή του, το Ζάππειο αναγνωρίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας ως ισότιμο με το Αρσάκειο. Στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και στο Γυμνάσιο/Λύκειο του Ζαππείου φοίτησαν από το 1875 μέχρι το 1980, 28.713 μαθήτριες. Το σχολικό έτος 1961-62 είχε το Ζάππειο 835 μαθήτριες. Το δε Διδασκαλείο της σχολής, το οποίον λειτούργησε από το έτος 1885/86 έως το 1923/24 χάρισε στην παιδεία 420 εκπαιδευτικούς.

Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε με χορηγία του Κωνσταντίνου Ζάππα και λειτουργεί από το 1875. Στεγάζεται σε ένα εξαώροφο ιστορικό κτήριο, στο πλευρό του ναού της Αγίας Τριάδας, στολίδι όχι μόνο για την Ομογένεια, αλλά και ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη, στο πιο κεντρικό σημείο στο Πέρα. Είναι έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Ιωαννίδη. Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί ως μεικτό σχολείο, στεγάζοντας νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Μαζί με τα άλλα δύο εκπαιδευτήρια, το Ζωγράφειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, αποτελεί τον έναν από τους τρεις πυλώνες της ελληνικής παιδείας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ομογένεια ξέρει να διασώζει την ταυτότητα και τον πνευματικό πολιτισμό της και σε δύσκολους καιρούς», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσθέτοντας ότι «το Ζάππειο, όπως και τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ομογενείας, έδιδαν στους μαθητές και τις μαθήτριες, πέρα από τις γνώσεις, και εκείνες τις ζωτικές αξίες, οι οποίες ανήκουν στον πυρήνα της ιδιοπροσωπίας του Γένους».

«Η παιδεία οφείλει να στηρίζει την πνευματική διάσταση της ανθρωπίνης ύπαρξης. Η περιθωριοποίησή της και η αδιαφορία γι’ αυτήν υποσκάπτει την πορεία του νέου προς την υπεύθυνη ελευθερία», σημείωσε ο Πατριάρχης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αντίστασης στις προκλήσεις και καλλιέργειας πνευματικών αξιών.

Στην εκδήλωση, παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου παρουσίασαν μια μικρή θεατρική παράσταση.

Επίσης, στην επετειακή συναυλία συμμετείχαν η Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» και η τραγουδίστρια Βιολέτα Ίκαρη.

Loading

Play