«Στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα» – Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, μιλά στην Politic ενόψει ενός κρίσιμου καλοκαιριού, για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας και το κλίμα πολιτικής δυσπιστίας.
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ραφαήλ Πάγκαλο
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, παραχώρησε συνέντευξη στην Politic, όπου έκανε λόγο για τις φετινές προετοιμασίες για την αντιπυρική περίοδο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα της κυβέρνησης, αλλά και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (ΔΑΦΚ-Β.Ε.) και τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, σχολίασε το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την τραγωδία στα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας που ακολούθησε.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κώστα Κατσαφάδου:
Με την αντιπυρική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και τις πυρκαγιές να αποτελούν κάθε χρόνο μείζον πρόβλημα, έχουν υπάρξει φέτος νέες πρωτοβουλίες ή αλλαγές στον τομέα της πρόληψης;
H προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο δεν περιορίζεται πλέον σε μερικούς μήνες, εν προκειμένω από τον Μάιο έως Οκτώβριο, αλλά το κράτος και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών πάνω σε ένα συγκεκριμένο τρίπτυχο: άμεση παρέμβαση από την ώρα έναρξη της πυρκαγιάς που πρέπει να σας πω ότι είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι, γρήγορη οριοθέτηση της εφόσον ξεκινήσει και στο απευκταίο αλλά υπαρκτό σενάριο εξάπλωσης ενός μετώπου, μείωση των καταστροφικών συνεπειών.
Πρέπει να σας πω ακόμα πως φέτος το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος αριθμεί περισσότερους από 18.000 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες. Επιπλέον, 4.912 εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες του ΠΣ και 5.700 εθελοντές πολιτικής προστασίας ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής, ενώ οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) έχουν αυξηθεί σε 20 μονάδες, με περισσότερα από 1.500 μέλη σε όλη την Επικράτεια. Παράλληλα η συνεργασία Πολιτικής Προστασίας και Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια μέσω της δημιουργίας της καθετοποιημένης δομής ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Φυσικών Καταστροφών), η οποία αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικούς πυλώνες πολιτικής προστασίας. Ο δε αεροπορικός στόλος με τα μισθωμένα εναέρια μέσα που θα εποπτεύουν έμφορτα και θα δρουν ευέλικτα σε πρώτο χρόνο, σε δύσβατες περιοχές, αποτελεί μια ισχυρή ασπίδα πρόληψης και άμεσης επέμβασης.
Η Πολιτική Προστασία θα συνεχίσει τη χρήση του Εθνικού Στόλου, με τα canadair και τα ελικόπτερα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Επιπλέον με το μεγάλο μας όπλο, το πρόγραμμα «Αιγίς», αποκτάμε τα δικά μας μέσα, επιτρέποντας πιο συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες στην αντιμετώπιση καταστροφών. Με λίγα λόγια έχουμε προετοιμαστεί όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα για την αντιπυρική περίοδο που έρχεται, έχοντας κάνει ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουμε κινδύνους που όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο ακραίοι. Δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδρομή, αλλά σίγουρα και ο πιο κακόπιστος θα αναγνωρίσει ότι έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια.
Τα προηγούμενα χρόνια, ενόψει της θερινής περιόδου, η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της τα ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως το Beriev-200. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, η συνεργασία αυτή διακόπηκε. Ποιες εναλλακτικές λύσεις έχουν τεθεί πλέον στη διάθεση της χώρας και πώς επηρεάζει αυτή η αλλαγή την επιχειρησιακή ετοιμότητα της αντιπυρικής άμυνας;
Παρότι με ρωτάτε για ένα θέμα που δεν είναι της αρμοδιότητας μου, αλλά δεν θα αποφύγω την απάντηση. Σας εξέθεσα και νωρίτερα αναλυτικά τι έχουμε κάνει για να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ο αεροπορικός στόλος με τη χρήση του Εθνικού Στόλου, τα μισθωμένα οχήματα, με τα canadair και τα ελικόπτερα είναι έτοιμος για να δώσει την μάχη το καλοκαιριού. Και με το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε ένα καλό και όσο το δυνατόν με λιγότερες φωτιές καλοκαίρι.
Θεωρείτε ότι η λειτουργία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (ΔΑΦΚ-Β.Ε.) ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες του Νομού Θεσσαλονίκης και των όμορων περιοχών ή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ως προς την ταχύτητα και την ποιότητα των παρεμβάσεών της; Ποια είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία αξιολογείτε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ΔΑΦΚ-Β.Ε;
Στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (ΔΑΦΚ-Β.Ε.) γίνονται πολύ σημαντικές ενέργειες καθώς έχουμε προβεί σε μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Από την ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το κράτος είναι πλέον σε θέση να συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – από την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τους πολίτες και τους εθελοντές. Η ταχύτητα με την οποία γίνεται η αποτύπωση των απωλειών, η διασταύρωση των δικαιούχων είναι μία δύσκολη και μακρά διαδικασία, η οποία, όμως, σας διαβεβαιώ θα γίνεται διαρκώς όλο και πιο γρήγορα. Υπάρχουν ήδη αναλυτικές εκθέσεις για κάθε περιοχή η οποία δοκιμάστηκε. Υπάρχουν εκταμιεύσεις για κάλυψη απωλειών σε αγρότες και επιχειρηματίες , έκτακτες ενισχύσεις σε τοπικούς δήμους, χρηματοδότηση έργων.
Το μεγάλο ζητούμενο ήταν και είναι η ολοκλήρωση της υλοποίησης του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Και πολύ σύντομα θα έχουμε προχωρήσει και σε αυτό τον τομέα. Δίνουμε πόρους για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να πάνε εγκαίρως να φτιάξουν τους φακέλους τους, να χτίσουν το σπίτι τους όπως θέλουν, να το επισκευάσουν όπως θέλουν οι ίδιοι με την κρατική αρωγή. Αυτό ωστόσο που πρέπει να τονίσω είναι πως χρειάζεται μετα από από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο να υποβάλλονται άμεσα, σωστά και ολοκληρωμένα οι φάκελοι, ώστε και το κράτος να έχει την δυνατότητα να κινηθεί πιο γρήγορα.
Γνωρίζετε ότι μέχρι και σήμερα ακόμα και στη περίπτωση του Δαμασίου υπάρχει σημαντικός αριθμός φακέλων και δικαιολογητικών σε εκκρεμότητα. Συνεργαστήκαμε και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης στις υποδομές, τα κτίρια, τις επιχειρήσεις, την τοπική κοινωνία και την οικονομία γενικότερα. Προφανώς η αποκατάσταση η οποία πρέπει να γίνει δεν είναι μόνο οικονομική, για τους πληγέντες είναι και περιβαλλοντική.
Η συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές αρχές θεωρείτε ότι είναι επαρκής ή υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συνεννόηση με τη ΔΑΦΚ-Β.Ε. παρουσιάζει προβλήματα;
Σας το λέω ειλικρινά πως αυτό που διαπιστώνω τον λίγο καιρό που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο υπουργείο είναι πως έχει αρχίσει πλέον να οικοδομείται μια ευρύτερη συλλογική συνείδηση που λέει πως η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και η αποκατάσταση φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αφορά μόνο και αποκλειστικά το κράτος. Προφανώς το κράτος έχει πάντα τον πρώτο λόγο και η πρώτη ευθύνη ανήκει σε εμάς, για την κεντρική εξουσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε, όμως, όλοι συμμέτοχοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, διότι δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που ήταν πριν από 5 ή 10 χρόνια. Η Πολιτεία κάνει το καθήκον της, οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για τον τομέα τους και, φυσικά, οι πολίτες είναι βασικότατος κρίκος της αλυσίδας για την αποτελεσματική πρόληψη. Η πρόληψη είναι μία αλυσίδα που μας αφορά όλους και χρειάζονται όλοι οι κρίκοι για να πετύχουμε.
Διανύουμε μια περίοδο αμφισβήτησης απέναντι στην κυβέρνηση και το αίσθημα ασφάλειας που προσφέρει στους πολίτες — μια αμφισβήτηση που εντείνεται και από την αντιπολίτευση, με αιχμές ακόμη και προς τη Δικαιοσύνη, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών και την πρόταση δυσπιστίας. Εκτιμάτε πως η γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης θα επηρεάσει την Νέα Δημοκρατία όσο πλησιάζουμε στις επόμενες εκλογές;
Κοιτάξτε, είναι προφανές πως μία κυβέρνηση που βρίσκεται στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης θα έχει κάνει και λάθη, παραλείψεις και θα υπάρχει μία φυσιολογική φθορά. Αλλά η γενικευμένη κρίση δεν θα επηρεάσει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς έχουμε αποδείξει πως παρά τις αστοχίες παραμένουμε η πιο σοβαρή και η πιο υπεύθυνη πολιτική δύναμη που μπορεί να πάει τον τόπο μπροστά. Αυτά τα έξι χρόνια έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά και παρά τις δικαιολογημένες απαιτήσεις που έχει ο κόσμος από εμάς, είναι βέβαιο πως το αναγνωρίζει. Για αυτό είμαστε με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, πρώτοι στις μετρήσεις.
Για εμάς όμως δεν έχουν σημασία οι δημοσκοπήσεις, πέραν του ότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για να δούμε που βαδίζουμε. Για εμάς έχει σημασία τα δύο χρόνια που μένουν έως τις εκλογές να λύσουμε προβλήματα, να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα μας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Αν με ρωτάτε τι θεωρώ το πιο βασικό είναι οι πολίτες να καταλάβουν την διαφορά της πολιτικής μας στην καθημερινότητα τους. Η γενικευμένη κρίση λοιπόν που είπατε δεν αφορά την Νέα Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση επειδή το θέμα δεν είναι κομματικό, αλλά εθνικό δεν πρέπει να αφορά την χώρα.
Βρισκόμαστε σε ένα πολύ ασταθές παγκοσμίως περιβάλλον, σε ένα γεωπολιτικά πρωτόγνωρο περιβάλλον και η πατρίδα μας χρειάζεται σταθερότητα. Και αυτό το προσφέρει μόνο η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο τέλος της ημέρας, εν προκειμένω στις εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα.