Η κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο για τα ύδατα και ρύθμιση για μηδενισμό τραπεζικών χρεώσεων, ενώ το πολιτικό σκηνικό φλέγεται με την παραπομπή Καραμανλή και τις κόντρες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημαντική στροφή στον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε όλη την επικράτεια, με ένα πιο αποδοτικό και ευέλικτο πλαίσιο, αλλά και με τη διαβεβαίωση ότι το νερό παραμένει και θα συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο αγαθό, παρουσιάζεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το Εθνικό Σχέδιο για τα ύδατα χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως μια βαθιά μεταρρύθμιση, η οποία δεν περιορίζεται στην κάλυψη των σημερινών αναγκών, αλλά στοχεύει να θωρακίσει τη χώρα απέναντι στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που προβλέπεται να αντιμετωπίσει μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού είχε γίνει επιτακτική. Κι αυτό επειδή τα διαθέσιμα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022, ενώ η στάθμη των φραγμάτων έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και εναλλακτικών μεθόδων παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση, αλλά και με νέο σχεδιασμό στη δημιουργία και τη λειτουργία φραγμάτων, το νέο σχέδιο επιδιώκει να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα που, σε ελάχιστα χρόνια, θα βρεθεί μπροστά της η χώρα: εκείνο της λειψυδρίας.
Στο μπαράζ των θετικών ειδήσεων, εν μέσω της σκληρής κριτικής που ακούγεται σε βάρος της κυβέρνησης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και για την παραπομπή Καραμανλή για πλημμέλημα με by-pass της προανακριτικής επιτροπής, ήρθε να προστεθεί και η τροπολογία που καταργεί προμήθειες και χρεώσεις τραπεζών και παρόχων ΑΤΜ.
Μάλιστα, με ανάρτηση του χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα: ότι όπου οι κανόνες δεν τηρούνται, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει.
Στο “παραθυράκι” που βρήκαν οι τράπεζες με τα ιδιωτικά ΑΤΜ, τα οποία προχωρούσαν σε χρεώσεις των πολιτών, κόντρα σε ό,τι νομοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών ήρθε να δώσει απαντήσεις: Οριστικά μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψη από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζα, ενώ επιβάλλονται και όρια για τις χρεώσεις από τρίτους παρόχους.
Σφοδρή σύγκρουση
Με την υπόθεση των Τεμπών να “στοιχειώνει” την κυβέρνηση, ο Κώστας Καραμανλής παραπέμπεται με 157 ψήφους υπέρ στο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να ελεγχθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Η χθεσινή ψηφοφορία δεν είχε εκπλήξεις για την κυβερνώσα παράταξη, αφού σύσσωμη η γαλάζια ΚΟ (σ.σ 154 βουλευτές, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ψηφίζει) ψήφισε υπέρ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για συγκάλυψη και καθεστωτικές πρακτικές. Από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών δεν έλειψαν οι βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού σε λίγες ημέρες η βουλή θα κληθεί και πάλι να ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, με βάση τις προτάσεις της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, και του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Νέα Αριστερά.
Η σύγκρουση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, καθώς η παραίτηση του προέδρου της νομαρχιακής επιτροπής Ηρακλείου για λόγους ευθιξίας που αφορά σε επιδότηση 15.000 ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έδωσε στην κυβέρνηση “πάτημα” να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στην εξεταστική για να μην πέσει φως σε πρακτικές που υιοθέτησαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όσο και αν η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει να μιλάει για γαλάζιο σκάνδαλο. «Να φωτιστούν όλες οι περίοδοι γιατί το “αμαρτωλό” ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων το έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες, οι αγρότες σε βάθος 30 ετών με 2,7 δισεκατομμύρια. Δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να δούμε όλα τα θέματα;» λένε κυβερνητικά στελέχη, “τρίβοντας” τα χέρια τους με την παραίτηση του συντοπίτη του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος όπως υποστηρίζουν, αν και “αθώος”, αποφάσισε να επιστρέψει από “ευθιξία” την επιδότηση που έλαβε.
Πηγή: thetoc.gr