Eurokinissi

Ευαγγελισμός: «Νταής» ασθενής χτύπησε νοσηλεύτρια η οποία «τιμωρείται» με αλλαγή τμήματος!

Την αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμού προκάλεσε καταγγελία για περιστατικό βίας εις βάρος νοσηλεύτριας από ασθενή και παράλληλα την ακατανόητη μετακίνησή της από το τμήμα της.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

propoli

Ο νέος Ποινικός Κώδικας του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε πρόσφατα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θεωρεί αδίκημα τους προπηλακισμούς σε γιατρούς και νοσηλευτές. Μάλιστα τιμωρεί τους «νταήδες» µε ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά στην προκειμένη περίπτωση στον Ευαγγελισμό δεν τιμωρείται ο «νταής» αλλά το θύμα της επίθεσης.

Ειδικότερα, η συνδικαλίστρια και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού κ. Φωτεινή Καρυστινάκη αναφέρει στην Politic.gr για το περιστατικό:

«Στις 2 Απριλίου η συνάδελφος πήγε στο θάλαμο ενός ασθενή να τον βοηθήσει κατόπιν ενημέρωσης από συνοδό του λίγο πριν πάρει εξιτήριο. Η συνοδός ως μη όφειλε προσπαθώντας να αφαιρέσει τον όρο μόνη της δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να βγει αίμα στο σεντόνι».

Η κ. Καρυστινάκη συνεχίζει λέγοντας ότι: «ο ασθενής φανερά εκνευρισμένος έβρισε άσχημα την νοσηλεύτρια, η οποία αντέδρασε ψύχραιμα. Το περιστατικό θα έληγε εκεί αλλά επενέβη άλλος ασθενής που δεν συμμετείχε καν στη συζήτηση, ο οποίος βρίζοντας όρμησε στη συνάδελφο με σκοπό να την χτυπήσει».

«Μπροστά στο περιστατικό βρισκόταν και η σεκιούριτι του νοσοκομείου που επενέβη για να ηρεμήσει τον εξαγριωμένο ασθενή, ο οποίος επιτέθηκε και σε αυτή την έβρισε και την πέταξε πάνω σε ένα τραπέζι» επισημαίνει η συνδικαλίστρια του Ευαγγελισμού και συνεχίζει: «η νοσηλεύτρια έκανε τηλεφωνικά επώνυμη καταγγελία για ξυλοδαρμό ενώ αργότερα όταν έφτασε η αστυνομία στον “Ευαγγελισμό” ο ασθενής δεν θέλησε να κάνει μήνυση αλλά ζήτησε συγγνώμη στη νοσηλεύτρια για το ατυχές περιστατικό. Μετά από την αντίδραση του ασθενή και τη συγγνώμη η νοσηλεύτρια δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα».

Παρ’ όλα αυτά μια ημέρα μετά η Νοσηλευτική Διεύθυνση του νοσοκομείου αποφάσισε να «τιμωρήσει» την νοσηλεύτρια και να τη μεταφέρει σε άλλο τμήμα. Η κ. Καρυστινάκη τονίζει ότι ενώ ασκήθηκε σωματική και λεκτική βία τόσο στην νοσηλεύτρια, όσο και την συνάδελφο security, η νοσηλευτική διεύθυνση του νοσοκομείου αντί να υποστηρίξει και να προστατεύσει τη συνάδελφο, τη μετακινεί τιμωρητικά σε άλλο τμήμα επειδή δήθεν κάλεσε για παρέμβαση την αστυνομία και δεν ενημέρωσε το γραφείο νοσηλευτικής.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμού

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ με αφορμή ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ

Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες περιστατικού λεκτικής και σωματικής βίας απέναντι σε προσωπικό του νοσοκομείου (μόλις προχτές καταγγείλαμε περιστατικό σε συνάδελφο τεχνολόγο). Συγκεκριμένα, στο τμήμα 8Δ, ύστερα από αδικαιολόγητη λεκτική επίθεση ασθενούς απέναντι σε νοσηλεύτρια, έγινε από δεύτερο ασθενή του θαλάμου λεκτική επίθεση και ασκήθηκε σωματική βία τόσο στην νοσηλεύτρια, όσο και την συνάδελφο security που ήταν τυχαία έξω από το θάλαμο εκείνη την στιγμή. Μετά το περιστατικό αυτό, η Δ/νση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (ΝΥ), αντί να υποστηρίξει και να προστατεύσει τη συνάδελφο, τη μετακινεί τιμωρητικά σε άλλο τμήμα (!), επειδή δήθεν κάλεσε για παρέμβαση την αστυνομία. Ουσιαστικά, μετακινείται συνάδελφος από το νοσηλευτικό προσωπικό επειδή «μίλησε» και έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα. Είναι το ίδιο «έργο» που έχει σκηνοθετήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν η Διοίκηση κυνηγώντας πραγματικά κάθε συνάδελφο που ορθώνει αντίσταση απέναντι στην αθλιότητα.

Για άλλη μια φορά, το νοσηλευτικό προσωπικό δέχεται με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της υποστελέχωσης, την ολοένα και αυξανόμενη εντατικοποίηση. Στα τμήματα επικρατεί καθημερινά χάος, με συνεχόμενες εισαγωγές – εξιτήρια, ανάγκη διαχείρισης όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, σε συνθήκες οριακά πολέμου, χωρίς περιθώριο λάθους. Φυσικά, παρόμοια περιστατικά βίας έχουμε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου απέναντι σε συναδέλφους κάθε ειδικότητας (γιατρούς, τεχνολόγους, διοικητικούς κ.ά.) και κυρίως στην πρώτη γραμμή όπως στα ΤΕΠ κλπ Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ποιο είναι το κριτήριο της Δ/νσης της Ν.Υ. και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τη συμπεριφορά τους. Η πολύχρονη πείρα, η ικανότητα και συνέπεια χρόνων στην εργασία, όπως έχει η συνάδελφος, για αυτούς είναι λεπτομέρειες. Άλλωστε μας «αξιολογούν» με «άλλα» κριτήρια…

Για άλλη μια φορά, καλούμε τους συναδέλφους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες να καταγγέλλουν αμέσως και χωρίς φόβο τέτοιες ενέργειες στο σωματείο. Έχει αποδειχθεί το μοναδικό στήριγμα και όπλο απέναντι στον αυταρχισμό κάθε είδους. Αντιλαμβάνεται καθένας (και όχι μόνο από τον χειρισμό περιστατικών βίας κατά των νοσηλευτών) ότι η Δ/νση της ΝΥ – όπως και η εκάστοτε Διοίκηση – δεν έχει αποστολή να προστατεύσει τους εργαζόμενους, αλλά να υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική των κυβερνήσεων, του υπουργείου, των διοικήσεων. Λύση δεν είναι οι παραιτήσεις από το νοσοκομείο ή και από τον κλάδο, που το προηγούμενο διάστημα ήταν αξιοσημείωτα πολλές. Και οι συνάδελφοι νοσηλευτές οφείλουν άμεσα να χειραφετηθούν από «εξαρτήσεις» της Δ/νσης ΝΥ και να συσπειρωθούν αξιοποιώντας δικά τους εργαλεία διεκδίκησης και δράσης, στο πλευρό του σωματείου μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση της απόφασης μετακίνησης της νοσηλεύτριας από την Νοσηλευτική διεύθυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την κατάρτιση σχεδίου για λήψη μέτρων που στόχο έχουν την πρόληψη τέτοιων περιστατικών βίας με σκοπό την εξάλειψή τους & την ουσιαστική προστασία όλων των εργαζομένων σε κάθε πτυχή της δουλειάς και της υγείας τους.

Loading