Από ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 57.130 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε χθες, Πέμπτη, τη δέσμευσή του για την επιστροφή «όλων» των ομήρων «χωρίς εξαίρεση» στα σπίτια τους από τη Λωρίδα της Γάζας — τον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου σύμφωνα με την παλαιστινιακή πολιτική προστασία, τουλάχιστον 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις χθεσινές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.
Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις αυτές από το κιμπούτς Νιρ Οζ, έναν από τους πιο σκληρά πληγέντες οικισμούς κατά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023 — γεγονός που αποτέλεσε την αφετηρία του πολέμου.
Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή από τότε, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος έχει εντείνει τις πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα και δήλωσε ότι έλαβε την έγκριση του Ισραήλ για τους όρους μιας προσωρινής ανακωχής διάρκειας 60 ημερών.
«Νιώθω βαθιά δέσμευση πριν απ’ όλα να εγγυηθώ την επιστροφή όλων των ομήρων μας, χωρίς εξαίρεση», διαβεβαίωσε ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι «πάνω απ’ όλα θέλω οι κάτοικοι της Γάζας να είναι ασφαλείς. Έχουν περάσει κόλαση».
Με αυτό τον τρόπο απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θέλει ακόμη οι ΗΠΑ να «πάρουν τον έλεγχο» του παλαιστινιακού θυλάκου, όπως είχε πει τον Φεβρουάριο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Από τη δική της πλευρά, η Χαμάς ανέφερε πως μελετά τις «προτάσεις» για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και ότι πλέον «διαβουλεύεται» με άλλα παλαιστινιακά κινήματα. Υποσχέθηκε προχθές Τετάρτη να δώσει απάντηση «με μεγάλη υπευθυνότητα».
Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, η πρόταση προβλέπει την απελευθέρωση περίπου των μισών ομήρων –εννιά ή δέκα– που παραμένουν στη ζωή και την παράδοση σορών νεκρών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά την έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, στον παλαιστινιακό θύλακο απομένουν ακόμη 49, όμως 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, που επικαλέστηκε ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές της, προβλέπεται η απελευθέρωση 10 ομήρων στη ζωή και η παράδοση 18 σορών θανόντων ομήρων σε πέντε φάσεις σε 60 ημέρες.
Χθες η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι νυχτερινός βομβαρδισμός στο σχολείο Μούσταφα Χάφεζ, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων, στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, «κατά πλειονότητα παιδιά και γυναίκες».
Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο μαχητή «πρώτης τάξεως» της Χαμάς και ότι «έλαβε πολλά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πάθουν κακό άμαχοι».
Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, άλλοι 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς περίμεναν με την ελπίδα να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορες εγκαταστάσεις.
Νέος μηχανισμός διανομής βοήθειας, που καταγγέλλουν διεθνείς ανθρωπιστικές βοήθειας, άρχισε να λειτουργεί στα τέλη Μαΐου, με ευθύνη του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενου από τις ΟΗΕ και το Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να συνεργαστούν μαζί του.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε χθες το «στρατιωτικοποιημένο σύστημα» αυτό μέσω του οποίου το Ισραήλ «συνεχίζει να χρησιμοποιεί την πείνα των αμάχων σαν πολεμικό όπλο εναντίον των Παλαιστίνιων».
Η πολιτική προστασία, διά στόματος του κ. Μπασάλ, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον ισραηλινό στρατό πως εμποδίζει την πρόσβαση στην πόλη της Γάζας, όπου δεκάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια.
«Καταστρέφουμε συστηματικά και σε βάθος τις τρομοκρατικές υποδομές, διατηρώντας σταθερό έλεγχο επί του πεδίου», είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Έφι Ντεφρίν, κάνοντας ακόμη λόγο για επιχειρήσεις «μεγάλης έντασης» σε συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.
Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω πολέμου, το AFP σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα ανακοινώνονται από οποιαδήποτε πλευρά δρα στον παλαιστινιακό θύλακο.
Στο Ισραήλ, η πολιτική τάξη συνεχίζει να διχάζεται ανάμεσα σε όσους τάσσονται υπέρ συμφωνίας που θα εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων και εκείνους που θέλουν οι επιχειρήσεις να συνεχιστούν ωσότου να πάψει να υπάρχει η Χαμάς.
«Αν δεν καταφέρουμε να αφανίσουμε τη Χαμάς, αυτά που θα υποφέρουν θα είναι τα παιδιά μας», υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο στο Κανάλι 14 ο ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Συγγενείς ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν επιστολή στον πρωθυπουργό Νετανιάχου καλώντας τον να «υπογράψει συμφωνία που θα εγγυάται την επιστροφή όλων των ομήρων» και θα βάλει τέλος στον πόλεμο.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κηρυχθεί ανακωχή και να απελευθερωθούν οι όμηροι σκόνταφταν ως τώρα στο κεντρικό της Χαμάς να τελειώσει ο πόλεμος, η κατάπαυση του πυρός να είναι μόνιμη.
Ο κ. Νετανιάχου ορκίστηκε προχθές Τετάρτη ότι θα εξαλείψει τη Χαμάς «ως τη ρίζα», κάτι που είναι δημόσια διακηρυγμένος στόχος του πολέμου.
Στην έφοδο της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 οποία έχασαν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 57.130 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.