Τα χαμόγελα επέστρεψαν και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις με τη Νέα Δημοκρατία να ανεβάζει ποσοστά και μαζί πολιτικές «στροφές» και «ταχύτητες».
Το θετικό για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι σε διάστημα ενός μήνα «κέρδισε» σχεδόν δυο μονάδες σε όλες τις μετρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, γεγονός που φέρνει ξανά τη ΝΔ κοντά στο 30%. Άξιο αναφοράς είναι και η εικόνα απόλυτης κυριαρχίας που καταγράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία, αφού στη σχετική ερώτηση λαμβάνει 30,4% έναντι 11,3% της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Όσο εντυπωσιακή είναι η επίδοση του Πρωθυπουργού, άλλο τόση είναι η φθορά που καταγράφουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος, με το ΠΑΣΟΚ να είναι τέταρτο στην πρόθεση ψήφου πίσω από την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Όσον αφορά την ερώτηση «ποιο κόμμα κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση», η Χαριλάου Τρικούπη καταγράφει ένα απογοητευτικό ποσοστό της τάξης του 8% όταν η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 20,7%.
Νόμος και τάξη στα ΑΕΙ
Η άνοδος των ποσοστών δίνει στη Νέα Δημοκρατία την απαιτούμενη ώθηση να επικεντρωθεί σε μείζονα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βία στα πανεπιστήμια, όπου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες. Η «γραμμή» της κυβέρνησης επί του θέματος είναι σαφής: «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Οι πολίτες περιμένουν να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να ρίχνουμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον», ρίχνοντας εμμέσως το μπαλάκι των ευθυνών στις πρυτανικές αρχές.
Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως «δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές οι οποίοι έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία. Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στα πλαίσια ενός ιδρύματος το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να μπαίνεις, να τραμπουκίζεις. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποβάλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο». Και το κάνουν δίχως να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.
Στήριξη στη μεσαία τάξη
Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στην οικονομία. Εκεί όλα τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο, με κυριότερο στόχο την αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη, αλλά και την αφαίρεση βαρών από το εισόδημα της μεσαίας τάξης. «Από το οικονομικό μέρισμα κάνουμε εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση» όπως επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όχι» στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και διακινούνται στον Τύπο, περί κατάργησης ΕΝΦΙΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας. «Είμαστε μία κυβέρνηση η οποία έχει ήδη μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 35% και άλλο 20% στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί. Δεν θα ήταν αυτή η προτεραιότητά μας» σημειώνουν.