Κατατίθεται στη Βουλή η δικογραφία για Σπίρτζη και Καραμανλή – Πιέσεις για προανακριτική από την αντιπολίτευση
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κατατίθεται στη Βουλή η δικογραφία για Σπίρτζη και Καραμανλή – Πιέσεις για προανακριτική από την αντιπολίτευση

Σήμερα, Τετάρτη 30 Απριλίου, ανακοινώνεται επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής η δικογραφία που σχετίζεται με πιθανές ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Το υλικό που παραδίδεται στους βουλευτές φτάνει τις 10.000 σελίδες και απαιτεί προσεκτική μελέτη και αξιολόγηση. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ζητά τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει πως «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του πολιτικού συντάκτη της ΕΡΤNews, Διονύση Μποτώνη, μετά τις 10 το πρωί αναμένεται ο προεδρεύων της Βουλής να ανακοινώσει επισήμως ότι η δικογραφία έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για το περιεχόμενο, με δεδομένο όμως τον τεράστιο όγκο του υλικού και την πληθώρα των εγγράφων, προβλέπεται η αξιοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας για την ενημέρωσή τους.

Ήδη υπάρχει ένα γραφείο έτοιμο, στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα 168, όπου υπάρχουν δέκα υπολογιστές, για τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Εκεί θα μπορέσουν να ενημερώνονται 20 βουλευτές τη φορά. Έχει δύο θέσεις μπροστά από κάθε υπολογιστή και αυτό θα γίνει γιατί υπήρχε φόβος ότι η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα υπήρχαν και ουρές εάν ακολουθούσαν το παλιό σύστημα με το χαρτί.

Δεν μπορούν οι βουλευτές οι οποίοι θα ενημερώνονται να φωτογραφίζουν το υλικό αυτό, γιατί πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας, μπορούν όμως να κρατούν σημειώσεις.

Από την εξέταση και αξιολόγηση του υλικού θα εξαρτηθεί και η κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στα πολιτικά πρόσωπα, αν δηλαδή οι κύριοι Καραμανλής και Σπίρτζης θα ελεγχθούν για πλημμέλημα ή κακούργημα.

Πάντως, η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές και να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις του κάθε προσώπου που είναι αξιόποινες, όπως και τις διατάξεις που παραβιάζονται.

Πηγή: ertnews.gr

Loading

Play