Σχέδιο υπεξαίρεσης κρατικών κονδυλίων μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου στο Υπουργείο Ναυτιλίας φαίνεται πως είχε στηθεί από κύκλωμα με επίκεντρο την Κρήτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Γιάννη Παππά το καλοκαίρι του 2023 οδήγησαν στο μπλοκάρισμα χιλιάδων ύποπτων ΑΦΜ και γλίτωσαν το Δημόσιο από απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το μεταφορικό ισοδύναμο, που θεσπίστηκε το 2018 για την επιδότηση του κόστους μεταφορών από και προς τα νησιά, φάνηκε να έχει μετατραπεί σε νέο πεδίο κερδοσκοπίας. Ο κ. Παππάς εντόπισε ότι, ενώ για το 2023 το ποσό που προβλεπόταν για επιδοτήσεις ήταν 80 εκατ. ευρώ, το κόστος είχε φτάσει τα 135 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, χωρίς να έχει κλείσει καν η λίστα αιτήσεων.
Οι έλεγχοι αποκάλυψαν εκτόξευση των ΑΦΜ που αιτούνταν την επιδότηση: από περίπου 3.000 το προηγούμενο διάστημα σε σχεδόν 11.000, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από την Κρήτη και πολλά από αυτά να είναι πλαστά. Χαρακτηριστικά, μετά την παρέμβαση του κ. Παππά και την έναρξη των ελέγχων, περίπου 8.000 ΑΦΜ εξαφανίστηκαν από τα αρχεία.
Η υπόθεση διερευνάται για πιθανές συνδέσεις με το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται αν τα ίδια ΑΦΜ χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο υποθέσεις.
Στο παρασκήνιο της υπόθεσης φέρεται να υπάρχουν πιέσεις την επίμαχη περίοδο από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, προς το Υπουργείο Ναυτιλίας για την έγκριση των εν λόγω ΑΦΜ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ αναμένεται να επεκταθούν και στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Με την άμεση παρέμβαση του κ. Παππά, το Δημόσιο φαίνεται να απέφυγε απώλεια τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ieidiseis.gr