Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα συζητηθεί σήμερα η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες.
Μερικές ώρες μετά την «εκδίωξη» της ελληνικής διπλωματικής αποστολής από τη Βεγγάζη, μια βάρκα με 520 ανθρώπους εντοπιζόταν στα ανοιχτά της Γαύδου – ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα πως τα κυκλώματα διακίνησης από το Τομπρούκ συνεχίζουν ακάθεκτα τη δράση τους.
Ο συναγερμός είχε ήδη σημάνει, με το κυβερνητικό επιτελείο να βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυαν πως αποκλείεται η επανάληψη όσων συνέβησαν στον Έβρο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε άτυπο ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη, του Νίκου Δένδια, του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Βασίλη Κικίλια.
Ακολούθησαν άμεσες επαφές με τις Βρυξέλλες και, λίγες ώρες αργότερα, αφού είχε ενημερωθεί επισήμως η Κομισιόν, ανακοινώθηκε δέσμη νέων μέτρων. Τα μέτρα συζητούνται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να υπερψηφιστούν. Η κατάσταση επιβάλλει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την κυβέρνηση να θέλει να στείλει σαφές μήνυμα τόσο προς τις λιβυκές αρχές όσο και προς τα δίκτυα διακινητών: η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε «ξέφραγο αμπέλι».
Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα συζητηθεί σήμερα η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Όσοι μετανάστες, λοιπόν, εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.
Η δεύτερη απόφαση αφορά τη δημιουργία μίας, σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως δεύτερης, μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται και τοπικά το νέο μεταναστευτικό κύμα, που αρχίζει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Από τις αρχές του χρόνου έχουν φθάσει στην Κρήτη περί τις 8.000 μετανάστες, οι τελευταίες 2.500 τις τελευταίες 4 ημέρες.
«Προφανώς, η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά θα είναι και πολύ αυστηρή» λένε κυβερνητικές πηγές. Την ίδια ώρα, παρά το διπλωματικό επεισόδιο στην Βεγγάζη, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να κόψει τις όποιες γέφυρες με την Ανατολική Λιβύη, ενώ θα συνεχίσει να συνομιλεί και με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τρίπολη τις επόμενες ημέρες.
Επίθεση στον Τσίπρα με αφορμή την οικονομία
Η συζήτηση του νομοσχεδίου χθες στη Βουλή για την μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης και η καλή πορεία της οικονομίας, ήταν μία ευκαιρία την οποία το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελε να ..χάσει για να απαντήσει στο rebranding του Αλέξη Τσίπρα. Είχαν προηγηθεί τα… δέκατα γενέθλια από την ημέρα του δημοψηφίσματος αλλά και εκείνης της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το μέλλον της χώρας. «Δέκα χρόνια πριν, οι σειρήνες του λαϊκισμού μάς οδηγούσαν στο χείλος του γκρεμού. Οι τράπεζες έκλειναν, οι πολίτες στηνόντουσαν στις ουρές για 60 ευρώ και η χώρα έφτασε να εκλιπαρεί για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η ιστορία, όμως είναι αμείλικτη και η θλιβερή επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 θα θυμίζει για πάντα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες πόσο κόστισε η “ζαριά” του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην πατρίδα μας», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η ελληνική οικονομία κινείται και θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής σταθερότητας, επιστρέφοντας στην κοινωνία το μέρισμα από την μεγέθυνση της οικονομίας.
Αναφερόμενος δε στο rebranding που επιχειρείται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βλέπει επί….ματαίω: «Άδικος ο κόπος, όσα νέα λογότυπα κι αν σχεδιάσουν και όσα ονόματα κι αν του αλλάξουν: Ως πρωθυπουργός, πήγε πίσω την πατρίδα του – ως αρχηγός, καταδικάστηκε 5 φορές στις εκλογές – ως απλός βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα» είπε ο πρωθυπουργός.
Στους ίδιους υψηλούς τόνους απάντησε και για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για θρασύτητα και προκλητικότητα από την πλευρά του Ν. Ανδρουλάκη «να αποκαλεί την παράταξη της ΝΔ “γαλάζια συμμορία”», υπενθυμίζοντας το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην Κρήτη τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 και του 2000. Κάποιοι είδαν αυτήν την αποστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη ως προάγγελο ότι η Νέα Δημοκρατία καταλήγει τελικά στο σενάριο της εξεταστικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πηγή: thetoc.gr