Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, έστειλε μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό —με κύριους αποδέκτες την Τουρκία και την Ευρώπη— όσο και προς το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Η συνέντευξη ήταν εφ’ όλης της ύλης, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται «χτυπήματα» για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την υπόθεση των Τεμπών, αλλά και μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας της Άγκυρας για την προμήθεια Eurofighter. Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνησή του για ενδοτικότητα, υιοθετώντας ιδιαίτερα αυστηρό ύφος απέναντι στους επικριτές του και κατηγορώντας τους για «ευκολία» άσκησης εξωτερικής πολιτικής μέσω twitter.
Τα βέλη του στράφηκαν κυρίως προς τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, αλλά έφτασαν και μέχρι τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2009, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε ανοιχτά αν τότε υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στα ελληνοτουρκικά. «Θα μου θυμίσετε, κα Κοσιώνη, μεταξύ του 2004 και του 2009 ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια», είπε χαρακτηριστικά.
Όσο για την σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου, που σήμερα η χώρα το βρίσκει μπροστά της με χάρτες που φθάνουν μία ..ανάσα από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινίχθηκε σαφώς ότι εάν δεν ήταν μόλις 3 μήνες στο τιμόνι της χώρας, όταν και έγινε η υπογραφή του, τα πράγματα σήμερα θα ήταν αλλιώς.
«Σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική», είπε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στον Α. Σαμαρά αλλά και στον Κ. Καραμανλή, και στην κριτική που ασκούν πολύ συχνά πλέον στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
«Μόνο το 2025 πήραμε τρεις αποφάσεις: θαλάσσια πάρκα, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, που καμία κυβέρνηση δεν τις είχε πάρει μέχρι σήμερα….Όλοι, όμως, έχουμε την ιστορία μας. Αναφέρομαι τουλάχιστον σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κυβερνήσει την χώρα, γνωρίζουν τη δυσκολία της λήψης αυτών των αποφάσεων και εν πάση περιπτώσει, η χώρα δεν ωφελήθηκε από μια πολιτική -και αυτό αφορά πολλές κυβερνήσεις- μακάριας ακινησίας στα ζητήματα αυτά. Γιατί, επαναλαμβάνω, τα ζητήματα των γκρίζων ζωνών είναι ζητήματα τα οποία μπήκαν στον δημόσιο διάλογο το 1996», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Τουρκία και Λιβύη
Την ώρα που φαίνεται ότι η κύρωση του παράνομου -για την Ελλάδα και την Ευρώπη- τουρκολιβυκού μνημονίου και από την Βεγγάζη φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, ο Πρωθυπουργός, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στην Τρίπολη, κάλεσε την αναγνωρισμένη κυβέρνηση να προσέλθει σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την χάραξη θαλασσίων ζωνών, επιμένοντας παράλληλα στην σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό. Την ώρα που η Λιβύη φαίνεται ότι κινείται με την παρότρυνση της Τουρκίας σε εξωθεσμικό επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης “έδειξε” ότι το επόμενο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία θα καθυστερήσει, ωστόσο τον Σεπτέμβριο στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στην καθιερωμένη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, θα ξεκαθαρίσει, όπως είπε, ότι θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας δεν μπορούν να θίγονται από την γείτονα.
Αναφερόμενος δε στο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών SAFE στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και τρίτες- εκτός Ευρώπης- χώρες, πρόγραμμα που ο Υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας είχε χαρακτηρίσει “κερκόπορτα” για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα SAFE συμφωνήθηκε ως πρόγραμμα με ειδική πλειοψηφία. Προκειμένου, όμως, μία χώρα να ξεκινήσει να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η χώρα αυτή μπορεί να συνάψει τέτοιου είδους σχέσεις, απαιτείται ομοφωνία. Η Τουρκία, όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα, όσο επιμένει να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει. Και δεν υπάρχει αμφισβήτηση γι’ αυτό το οποίο σας λέω, διότι αυτό ορίζει ο κανονισμός SAFE».