Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί άρχισε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός παρουσίασε 25 βασικούς άξονες που αποτελούν τον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος για το διάστημα από τώρα έως και το τέλος της χρονιάς.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 2026 συνιστά μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά και περιέγραψε τους επόμενους μήνες ως καθοριστικούς, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα βασικά σημεία της εισήγησης του πρωθυπουργού
Μπορεί για τους περισσότερους να πλησιάζει η σύντομη ανάπαυλα, αλλά οι ρυθμοί μας δεν ακολουθούν πάντα το καλοκαίρι.
Είμαστε στην αρχή του δεύτερου μισού της θητείας μας.
Ερχονται αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που βάζουν τάξη σε χρόνιες παθογένειες, εισάγει ένα νέο ενδιαφέρον εκλογικό σύστημα για τους τοπικούς άρχοντες.
Θα σταθούμε σε 25 προτεραιότητες που είναι ο κορμός του έργου μας από τώρα ως το τέλος του έτους.
Κάθε υπουργείο έχουν μία δύο σημαντικές προτεραιότητες.
Είναι εύκολο να υποκύπτει κανείς στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας αλλά είναι σημαντικό να έχουμε χαράξει έναν συνολικό χάρτη με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς.
Θα σταχυολογήσω κάποιες από αυτές τις προτεραιότητες ως ιδιαίτερα σημαντικές.
Το ΥΠΟΙΚ προφανώς προετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ, τα καινούργια μέτρα ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης.
Το 2026 είναι κρίσιμη χρονιά Οι επόμενοι 12 μήνες καθοριστικοί για να μην χαθούν οι πόροι που έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης
Επιμένουμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και σε συνδυασμό με το υπουργείο ανάπτυξης κάνουμε μια προσπάθεια για μείωση της γραφειοκρατίας εντείνοντας τους ελέγχους της αγοράς.
Σκοπός το κράτος να γίνεται πιο αποτελεσματικό.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει στόχο να ολοκληρώσει των πειθαρχικό κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων με αυστηρές ποινές και σκοπό επίσης την ταχύτητα διεκπεραίωση σε μήνες αντί ετών.
Το υπουργείο υποδομών θα παρουσιάσει το φθινόπωρο τι έχει γίνει με τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν τρεις προτεραιότητες.
Μια δραστική παρέμβαση στον τροπο λειτουργίας των πολεοδομιών, εμβληματική μεταρρύθμιση που θα ξηλώσει εστίες διαφθοράς και θα επιταχύνει την έκδοση αδειών.
Στον σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές θα βάλουμε μια σκληρή προθεσμία.
Το εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης που ήρθε για να μείνει. Το χρονοδιάγραμμα παρουσιάσης του θα είναι μετά τη ΔΕΘ.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ολοκληρώσει τις διαδικασίας που αφορούν στο κτηματολόγιο.
Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής θα πρέπει να δούμε τα πρώτα δείγματα ως προς την κοινωνική αντιπαροχή.
Το υπουργείο Υγείας θα μας παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες ως προς την πρόοδο των ψηφιακών έργων αλλά και τις κινητές ομάδες υγείας για να φθάσουν σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Πρέπει να έχουμε μια αίσθηση τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων. Το 2026 είναι κρίσιμη χρονιά για την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι καθοριστικοί για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που εξασφαλίσαμε».