Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Έρχονται αλλαγές σε ωράρια, άδειες και προσλήψεις – Πώς θα εφαρμοστεί το «13ωρο»

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Έρχονται αλλαγές σε ωράρια, άδειες και προσλήψεις – Πώς θα εφαρμοστεί το «13ωρο»

Οι προσλήψεις θα ολοκληρώνονται μέσω κινητού τηλεφώνου, με τον εργαζόμενο να υπογράφει ένα ενιαίο έντυπο, στο οποίο θα δηλώνει ότι αποδέχεται πλήρως τους όρους της σύμβασης.

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου εργασίας, στην κατανομή της ετήσιας άδειας, αλλά και στη διαδικασία προσλήψεων, οι οποίες πλέον θα πραγματοποιούνται με ένα μόνο έντυπο αντί για τέσσερα.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αποσκοπούν στην ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα προβλέπουν μηχανισμούς διασφάλισης των αποδοχών των εργαζομένων και μείωσης της γραφειοκρατίας. Πλέον, οι προσλήψεις θα μπορούν να ολοκληρώνονται μέσω κινητού τηλεφώνου, με τον εργαζόμενο να υπογράφει ένα ενιαίο έντυπο, στο οποίο θα δηλώνει ότι αποδέχεται πλήρως τους όρους της σύμβασης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η κατάθεσή του στη Βουλή και η ψήφισή του μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.

Τις νέες ρυθμίσεις παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:

1.Το ανώτατο όριο ημερήσιας απασχόλησης που είναι ως 13 ώρες σε δυο ή περισσότερους εργοδότες, θα ισχύει (από την ψήφιση του νόμου και μετά) και σε έναν εργοδότη με προϋπόθεση πρώτον να υπάρχει συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και δεύτερον να τηρείται η υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση των 11 ωρών. Στο “13ωρο” ο εργαζόμενος θα έχει προσαύξηση 20% για την 9η ώρα και προσαύξηση 40% για κάθε ώρα υπερωριακής απασχόλησης από την 10η ως και τη 13η. Το συνολικό εβδομαδιαίο ωράριο δεν θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας μαζί με την υπερεργασία και τις υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος συμφωνήσει να δουλέψει για δυο 13ωρα μέσα στην ίδια εβδομάδα, θα πρέπει τις υπόλοιπες 3 μέρες να εργαστεί για δυο 8ώρα και ένα 6ωρο (χωρίς μείωση αποδοχών) ώστε να συμπληρωθεί το 48ωρο του ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

2. Καθιερώνoνται οι προσλήψεις με διαδικασίες fast track, για εργασία διάρκειας ως 2 ημερών. Οι γρήγορες προσλήψεις θα ξεμπλοκάρουν τις συμβάσεις “μηδενικών ωρών” που ψηφίστηκαν μεν με το νόμο 5053/2023 αλλά δεν εφαρμόζονται, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τέτοιες συμβάσεις έχουν ζήτηση στην εστίαση στον τουρισμό, αλλά και σε διάφορές κοινωνικές εκδηλώσεις για έκτακτο προσωπικό που θα απασχολείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

3. Απλοποιούνται οι προσλήψεις καθώς πλέον θα γίνονται με ένα έντυπο που θα περιλαμβάνει τους βασικούς όρους αντί για 4 που απαιτούνται σήμερα. Παράλληλα καταργούνται έντυπα που περιέχουν πληροφορίες που έχουν ήδη υποβληθεί, όπως Βιβλίο Αδειών, Ετήσιος Πίνακας Αδειών (Ε11), Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4) και επίσης καταργείται η υποχρέωση να τηρεί ο εργοδότης σε έντυπη μορφή έγγραφα που τηρούνται ηλεκτρονικά και να επισυνάπτει περιττά αρχεία στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

4. Αλλάζει ο επιμερισμός της ετήσιας άδειας εργαζομένων καθώς θα επιτρέπεται να δίνεται τμηματικά πέραν των δυο διαστημάτων με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Με τη νέα διάταξη ο εργαζόμενος θα μπορεί να αιτηθεί να πάρει την άδεια των 4 εβδομάδων σπαστά αρκεί να συμφωνήσει ο εργοδότης. Αν δεν υπάρχει συμφωνία του εργοδότη τότε το αίτημα του εργαζόμενου για χρήση της αδείας του όπως προγραμματίζει δεν θα ικανοποιείται και η άδεια θα δίδεται στο διάστημα που “βολεύει” και τις δυο πλευρές.

5. Επιτρέπεται υπερωρία και στην εκ περιτροπής εργασία, με τις νόμιμες προσαυξήσεις (40% προσαύξηση στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο). Στην πράξη οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται για δυο ή τρείς μέρες την εβδομάδα, θα παίρνουν μεγαλύτερη προσαύξηση στις αποδοχές τους καθώς αντί για 20% προσαύξηση γα την υπερεργασία από την 8η στην 9η ώρα απασχόλησης,. Θα παίρνουν προσαύξηση 40% για κάθε ώρα πέραν του 8ώρου με ανώτατο όριο τις 13 ώρες.

Στοπ σε μειώσεις μισθών με πρόσχημα τις υπερωρίες

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου η μείωση αποδοχών αμέσως μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή. Αυτή η δικλείδα ασφαλείας υπέρ των εργαζομένων μπαίνει για την αποτροπή μειώσεων μισθών με πρόσχημα τις υπερωρίες που καταγράφονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη θα μπλοκάρονται μέσω του συστήματος της ψηφιακής κάρτας μειώσεις μισθών με πρόσχημα την αύξηση αποδοχών από υπερωρίες. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που πριν την ψηφιακή κάρτα είχε μισθό 1.500 ευρώ και μηδέν υπερωρίες, αν μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας πάρει 200 ευρώ από τις υπερωρίες που δηλώνονται υποχρεωτικά, ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα να μειώσει τον μισθό στα 1.300 ευρώ ώστε να εμφανίζει 1.500 ευρώ μαζί με τις υπερωρίες, αλλά αντίθετα οφείλει να διατηρήσει τον μισθό στα 1.500 ευρώ συν τα 200 ευρώ που θα δίνει στον εργαζόμενο για τις υπερωρίες. Αν παρά ταύτα γίνει μείωση μισθού αυτή θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και ο εργαζόμενος θα μπορεί βάσει νόμου να αξιώσει την ακύρωση της μείωσης του μισθού του.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, μειώνεται το όριο εργαζομένων κάτω από το οποίο ο εργοδότης μπορεί να ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας ο ίδιος από 50 σε 20 εργαζόμενους, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις για πράξεις βίας ή παρεμπόδισης του ελέγχου από τους Επιθεωρητές Εργασίας.

Πηγή: capital.gr

Loading

Play