(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο Μητσοτάκης μαδάει τη… μαργαρίτα για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με τα σημερινά δεδομένα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαντάζει δύσκολο να ανανεώσει τη θητεία της στο Προεδρικό Μέγαρο και αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαδάει τη… μαργαρίτα για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά σημειώνουν με νόημα ότι δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις και πως το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν το έχει διαγράψει τελείως από το μυαλό του. Άλλωστε, έχει αποδείξει ότι δεν του αρέσει να του υποδεικνύουν τι να κάνει, γι’ αυτό όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, αφού από τη μια αναγνωρίζει και ο ίδιος την ανάγκη για ένα πιο πολιτικό πρόσωπο στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, από την άλλη όμως δεν θέλει να κάνει τη… χάρη σε όσους τον πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

propoli

Και εδώ ξεκινούν τα… ενδιαφέρονται, αφού είναι λίγα τα πρόσωπα που στο μυαλό του Πρωθυπουργού μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά. Η σκέψη ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προέρχεται από τον πολιτικό χώρο ακούγεται εντόνως στο Μέγαρο Μαξίμου και προς αυτήν την κατεύθυνση επικρατέστερος θα μπορούσε να είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει γκελ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και γενικά θεωρείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Ωστόσο, δεν φαίνεται πως έχει τη συγκατάθεση του Κώστα Καραμανλή, αφού στα χρόνια των μνημονίων τον είχε δείξει ως υπεύθυνο της χρεωκοπίας.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται και τον Κώστα Καραμανλή ως πιθανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο σενάριο ακούγεται έντονα τα τελευταία 24ωρα, βασιζόμενο στη… χαλαρή κριτική που άσκησε ο πρώην Πρωθυπουργός στον νυν, στην πρόσφατη τοποθέτησή του. Συν τοις άλλοις πρόκειται για ένα πρόσωπο που κάνει γκελ στο παραδοσιακό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας και εκπέμπει έναν δεξιό συμβολισμό που τόσο έχει ανάγκη σήμερα το κυβερνών κόμμα προκειμένου να μην αποκοπεί από την εκλογική του βάση.

Με τις δυο αυτές σκοτούρες να προβληματίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνησή του προχωρά κανονικά στην υλοποίηση του προγράμματος της. Οι 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου 2024-2025, που ανακοινώθηκαν χθες, καλύπτουν κενά στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ καταγράφεται μέση μείωση κατά κατά 1,9% στις τιμές των σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Iνστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Μειωμένες είναι οι τιμές πάνω από 10% σε φρούτα και λαχανικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023, με τους κυβερνητικούς κύκλους να σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις στις αγορές αποδίδουν καρπούς.

Loading