Ένα στα πέντε παιδιά στην Πόλη της Γάζας είναι υποσιτισμένο, με τα περιστατικά να αυξάνονται καθημερινά, προειδοποιεί η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).
«Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είναι ούτε ζωντανοί ούτε νεκροί, είναι περιφερόμενα πτώματα», μετέφερε ο επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, σε δήλωσή του την Πέμπτη, περιγράφοντας τα λόγια συναδέλφου του που βρίσκεται στην περιοχή.
Πάνω από 100 διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν πλέον ανοιχτά για μαζική λιμοκτονία και καλούν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.
Το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει την είσοδο όλων των προμηθειών στη Γάζα, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει πολιορκία» και αποδίδει την έλλειψη τροφίμων στη Χαμάς. Ωστόσο, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η βοήθεια που φτάνει είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και ότι η κρίση πείνας «ποτέ δεν ήταν τόσο δραματική».
Στην ίδια δήλωση, ο Λαζαρινί ανέφερε ότι «πάνω από 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από την πείνα».
«Τα περισσότερα παιδιά που βλέπουν οι ομάδες μας είναι εξαντλημένα, αδύναμα και κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν αν δεν λάβουν την επείγουσα φροντίδα που χρειάζονται», τόνισε, καλώντας το Ισραήλ «να επιτρέψει την ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και εργαζόμενοι της UNRWA «λιποθυμούν από την πείνα την ώρα της δουλειάς». «Όταν οι ίδιοι οι φροντιστές δεν βρίσκουν να φάνε, ολόκληρο το ανθρωπιστικό σύστημα καταρρέει», προειδοποίησε.
Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για «πληθυσμό που λιμοκτονεί». «Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω παρά μαζική λιμοκτονία – και είναι ανθρωπογενής», δήλωσε ο επικεφαλής του, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Στη βόρεια Γάζα, η 40χρονη Χανά Αλμαντούν είπε ότι οι τοπικές αγορές είναι συχνά άδειες. «Κι αν βρεθεί κάτι, οι τιμές είναι εξωφρενικές, αδύνατον για έναν απλό άνθρωπο να αγοράσει», τόνισε μέσω WhatsApp. Το αλεύρι είναι πανάκριβο και δυσεύρετο· άνθρωποι έχουν πουλήσει «χρυσάφια και προσωπικά αντικείμενα» για να το προμηθευτούν. «Κάθε μέρα είναι μια νέα μάχη για κάτι βρώσιμο. Έχω δει παιδιά με τα μάτια μου να ψάχνουν στα σκουπίδια για αποφάγια», είπε.
Κατά την επίσκεψή του σε ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, επέμεινε πως η χώρα του παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Όμως η ανθρωπιστική εργάτρια Ταχάνι Σεχάντα περιέγραψε μια άλλη πραγματικότητα: «Ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει ώρα την ώρα. Ακόμα και πράγματα απλά, όπως το μαγείρεμα ή ένα ντους, είναι πλέον πολυτέλειες».

«Έχω ένα μωρό οκτώ μηνών. Δεν ξέρει τι γεύση έχει ένα φρέσκο φρούτο», είπε με απόγνωση.
Τον Μάρτιο, το Ισραήλ σταμάτησε τις αποστολές βοήθειας στη Γάζα μετά τη λήξη δίμηνης εκεχειρίας. Η απαγόρευση χαλάρωσε μερικώς ύστερα από σχεδόν δύο μήνες, αλλά οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα χειροτέρεψαν.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο σύστημα διανομής βοήθειας μέσω του Gaza Humanitarian Foundation (GHF). Όμως, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες από ισραηλινά πυρά ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν σε σημεία διανομής τροφίμων.
Από αυτούς, τουλάχιστον 766 έχασαν τη ζωή τους κοντά σε τέσσερα κέντρα διανομής της GHF, τα οποία βρίσκονται εντός στρατιωτικών ζωνών και λειτουργούν με αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Άλλοι 288 έχουν σκοτωθεί κοντά σε κομβόι του ΟΗΕ ή άλλων οργανώσεων.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την αναταραχή στα σημεία διανομής και ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες του ρίχνουν μόνο προειδοποιητικές βολές, όχι στοχευμένα στους πολίτες. Από την πλευρά της, η GHF υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί «ψευδή» στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς.
Στο μεταξύ, οι μαρτυρίες συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Η 19χρονη Ναζάχ, χήρα που ζει σε νοσοκομείο της Γάζας, φοβάται να πάει σε κέντρο διανομής: «Θα μας πυροβολήσουν. Πεινάμε, δεν έχουμε τίποτα να φάμε ή να πιούμε. Ζούμε σε σκηνές. Είμαστε τελειωμένοι».

Η γιατρός Ασίλ, που εργάζεται για βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση στη Γάζα, λέει πως η λιμοκτονία δεν είναι προ των πυλών – «είναι ήδη εδώ». «Ο άντρας μου πήγε δύο φορές για βοήθεια και πυροβολήθηκε. Αν είναι να πεθάνουμε από την πείνα, ας είναι έτσι. Ο δρόμος προς τη βοήθεια είναι δρόμος προς τον θάνατο».
Κι ενώ οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή, η απελπισία μεγαλώνει. Ο Αμπού Αλά, μικροπωλητής στη Γάζα, είπε: «Κοιμόμαστε νηστικοί κάθε βράδυ. Δεν ζούμε. Είμαστε νεκροί. Εκλιπαρούμε όλο τον κόσμο να μας σώσει».

Η Γουαλά Φάθι, οκτώ μηνών έγκυος στο τρίτο της παιδί, περιγράφει: «Ζούμε μια καταστροφή, μια πείνα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Ελπίζω το μωρό μου να μείνει στην κοιλιά μου, να μη χρειαστεί να γεννήσω μέσα σε αυτές τις συνθήκες».
Πηγές: bbc.com/aljazeera.com/nbcnews.com