Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους στην Ευρώπη – Κατάρρευση στερεοτύπων από τη Eurostat

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους στην Ευρώπη – Κατάρρευση στερεοτύπων από τη Eurostat

Η Eurostat ανέτρεψε ένα από τα πιο διαδεδομένα στερεότυπα σχετικά με την εργασία στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες είναι οι πιο εργατικοί στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2024, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή σχεδόν 4 ώρες περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα στερεότυπα και η πραγματικότητα

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως την περίοδο των μνημονίων, κυκλοφόρησε σε διεθνή μέσα το στερεότυπο ότι οι Έλληνες είναι «τεμπέληδες» και ευθύνονται για τα οικονομικά τους προβλήματα λόγω χαμηλής εργασιακής απόδοσης. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα από τη Eurostat καταρρίπτουν αυτόν τον μύθο, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες κατατάσσονται πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργατικοί λαοί της Ευρώπης

Μετά την Ελλάδα, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με 39 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ ακολουθούν η Πολωνία (38,9 ώρες) και η Ρουμανία (38,8 ώρες). Η σταθερά υψηλή διάρκεια εργασίας στην Ελλάδα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.

Οι λιγότερο εργατικοί λαοί της Ε.Ε.

Στον αντίποδα, οι κάτοικοι της Ολλανδίας εργάζονται τις λιγότερες ώρες στην Ευρώπη, με μέσο όρο 32,1 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή 7 ώρες λιγότερες από την Ελλάδα. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Δανία, Γερμανία και Αυστρία με 33,9 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.
Κλάδοι με τις περισσότερες και λιγότερες ώρες εργασίας

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurostat, οι τομείς με τις περισσότερες ώρες εργασίας είναι η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία, με 41,2 ώρες εβδομαδιαίως. Ακολουθούν η μεταλλευτική βιομηχανία και η κατασκευή με 38,8 και 38,7 ώρες αντίστοιχα. Αντίθετα, οι λιγότερο απαιτητικοί σε χρόνο τομείς περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδότες (26,7 ώρες), την εκπαίδευση (31,9 ώρες) και τις τέχνες, τη διασκέδαση και την αναψυχή (32,9 ώρες).

Η ανακοίνωση της Eurostat αναδεικνύει τις σημαντικές διαφοροποιήσεις στις εργασιακές συνήθειες των κρατών μελών της Ε.Ε., με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στις ώρες εργασίας. Η ανατροπή του στερεοτύπου περί «τεμπέληδων» Ελλήνων ανοίγει τη συζήτηση για την εργασιακή κουλτούρα στη χώρα και τις προκλήσεις που προκύπτουν σχετικά με την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Loading

Play