Πρώτη δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισαγγελική πρόταση ενοχής για επτά άτομα σε υπόθεση παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πρώτη δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισαγγελική πρόταση ενοχής για επτά άτομα σε υπόθεση παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων

Σύμφωνα με τα όσα έχον γίνει γνωστά μέχρι σήμερα οι κατηγορούμενοι φέρονται να έλαβαν, από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ το 2019 χωρίς να τις δικαιούνται.

Βρίσκεται κοντά στην τελική της φάση η εκδίκαση μιας από τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και αφορούν την καταβολή παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή ακροαματική διαδικασία για υπόθεση απάτης που σχετίζεται με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε νέους ή νεοεισερχόμενους αγρότες κατά την περίοδο 2019-2020, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη δικογραφία.

Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και μία δικηγόρος. Όπως έγινε γνωστό κατά την έναρξη της δίκης, άπαντες έχουν ήδη επιστρέψει τα ποσά που έλαβαν στο πλαίσιο των επίμαχων επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχον γίνει γνωστά μέχρι σήμερα οι κατηγορούμενοι φέρονται να έλαβαν ή να συνέδραμαν ώστε κάποιοι να λάβουν παρανόμως επιδοτήσεις ύψους -όπως αναφέρθηκε – από 25.000 ευρώ έως 90.000 ευρώ το 2019 χωρίς να τις δικαιούνται.

Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα αναπτύσσοντας σήμερα την πρότασή της στο ακροατήριο ζήτησε την ενοχή και των επτά κατηγορούμενων, οι οποίοι μεταξύ άλλων βαρύνονται με την κατηγορία της πλημμεληματικής απάτης σε βάρος της ΕΕ.

Ενδεικτικά η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε στη σχετική τοποθέτησή της στο ακροατήριο πως οι κατηγορούμενοι «έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται».

Παράλληλα, πρότεινε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί τους για νομική πλάνη και εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης τους, λόγω του ότι επέστρεψαν τα χρήματα που έλαβαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικά για την εξάλειψη του αξιόποινου, η εισαγγελέας τόνισε πως «δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του» καθώς «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εμπίπτει στην έννοια του ζημιωθέντος γιατί τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει δεν του ανήκουν, αφού η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία».

Καταλήγοντας η εισαγγελέας ανέφερε: «Η πράξη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρέφονταν κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά των συμφερόντων της ΕΕ».

Ακόμη, η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να διαβιβάσει στον Ευρωπαίο εισαγγελέα έγγραφα της δίκης ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης κακουργηματικής απάτης κατά της ΕΕ από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν έλεγχο και έκριναν πως όλα ήταν εντάξει με τα χαρτιά των κατηγορουμένων.

Μεταξύ άλλων η κυρία Νταγιάντα ανέφερε: «…Τα αρμόδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση του που πηγαίνουν τα κονδύλια, αλλά και για το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης για όλους τους Ελληνες πολίτες που πήραν με αυτό τον τρόπο επιδότηση». Τέλος, η εισαγγελέας ζήτησε να ερευνηθεί και το αδίκημα της πλαστογραφίας για τη διαθήκη που προσκομίστηκε από συγκεκριμένους κατηγορούμενους και τους εμφάνιζαν ως κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων.

Loading

Play