Ποιος είναι ο Μολδαβός ολιγάρχης που συνελήφθη στην Ελλάδα: «Η κλοπή του Αιώνα», οι δεσμοί με Ερντογάν και η βίλα στη Σαρωνίδα
O Μολδαβός ολιγάρχης Βλαντίμιρ Πλαχότνιουκ / Φωτογραφία: AP

Ποιος είναι ο Μολδαβός ολιγάρχης που συνελήφθη στην Ελλάδα: «Η κλοπή του Αιώνα», οι δεσμοί με Ερντογάν και η βίλα στη Σαρωνίδα

Την ώρα που οι αστυνομικοί του Ελληνικού FBI τον συνέλαβαν, το απόγευμα της Δευτέρας, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο Μολδαβός ολιγάρχης, ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Ντουμπάι.

Εδώ και έξι χρόνια διέμενε στα Νότια Προάστια ο 59χρονος Μολδαβός μεγιστάνας, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα από στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε βάρος του υπήρχε σε ισχύ Ερυθρά Αγγελία της Interpol, εξαιτίας της εμπλοκής του σε υπόθεση υπεξαίρεσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Από το 2021, ο Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ είχε καταφέρει να προμηθευτεί ελληνική ταυτότητα, διαβατήριο και άδεια οδήγησης χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία. Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφα της Interpol, κατείχε τέσσερα διαφορετικά διαβατήρια, με εθνικότητες Ρουμανίας, Μολδαβίας, Ρωσίας και Μεξικού.

Ο 59χρονος πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος της Μολδαβίας, διέμενε σε πολυτελή βίλα στη Σαρωνίδα με τη σύζυγο του, Ελισαβέτα Κουζνέτσοβα – εστεμμένη Μις Μολδαβία – και τα δύο παιδιά του.

Αριστερά η Κουζνέτσοβα:

Την ώρα που οι αστυνομικοί του Ελληνικού FBI τον κατέβασαν από το αεροπλάνο, το απόγευμα της Δευτέρας, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο Μολδαβός ολιγάρχης, ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Ντουμπάι. Μαζί του, ήταν ένας ακόμα καταζητούμενος, ο πρώην αθλητής και βουλευτής, Constantin Țuțu, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ερυθρά αγγελία από τη Ρωσία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Ο πρώην βουλευτής, είχε πλαστή ταυτότητα με ρουμάνικα στοιχεία.

“Η κλοπή του Αιώνα”

Ο πρώην “ισχυρός άνδρας” του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τις σε βάρος του κατηγορίες είχε “εξαφανίσει” μέσα σε τρία χρόνια από το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας, ποσό που αντιστοιχούσε στο 12% του ΑΕΠ της χώρας. Η υπεξαίρεση των χρημάτων είχε χαρακτηριστεί ως «η κλοπή του Αιώνα». Η ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ αφορούσε τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο Πλαχότνιουκ είχε μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή της Μολδαβίας και μέσω της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος είχε υπηρετήσει τρεις φορές ως μέλος του κοινοβουλίου. Το 2019 μετά την ήττα στις εκλογές, μετακόμισε στις ΗΠΑ και στην πορεία βρήκε καταφύγιο σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Τουρκία όπου φέρεται να είχε επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΛΑΧΟΤΝΙΟΥΚ

Λίγους μήνες μετά τη φυγή του, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Στα πλαίσια της έρευνας οι Αρχές της Μολδαβίας είχαν επιχειρήσει να προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Πλαχότνιουκ σε Ελβετία, Γαλλία και Ρουμανία, καθώς εκτιμάται ότι αυτά αγοράστηκαν με τα χρήματα που κλάπηκαν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Το 2022, ο Μολδαβός μεγιστάνας βρέθηκε στο στόχαστρο και αμερικανικών κυρώσεων, με την κατηγορία της φερόμενης δωροδοκίας στελεχών της μολδαβικής αστυνομίας και της προσπάθειας χειραγώγησης του μολδαβικού δικαστικού συστήματος για τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και τον επηρεασμό εκλογικών αποτελεσμάτων.

Loading

Play