Πράσινο φως σε συγγενείς πολιτικών για τις offshore εταιρείες – Αντιδράει η αντιπολίτευση
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πράσινο φως σε συγγενείς πολιτικών για τις offshore εταιρείες – Αντιδράει η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση υποστήριξε πως πρόκειται για μία «φωτογραφική» ρύθμιση, σχεδιασμένη ώστε να «προστατεύσει» συγκεκριμένο πρόσωπο.

Για ποιο λόγο να μην μπορεί ο γιος ενός υπουργού να ξεκινήσει μια start-up επιχείρηση στη Γερμανία — μια χώρα που έχει συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών με την Ελλάδα; Και γιατί να θεωρείται προβληματικό εάν η κόρη ενός βουλευτή ή άλλου κρατικού αξιωματούχου, που διατηρεί εταιρεία υποδημάτων στην Ελλάδα, επιθυμεί να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στην Ιταλία στον ίδιο τομέα;

Το ερώτημα αυτό, το οποίο διατυπώνεται και από κυβερνητικά στελέχη, έχει ως στόχο να υποστηρίξει τη λογική της τροπολογίας που κατατέθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και εγκρίθηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η ρύθμιση αυτή δεν είναι παράλογη και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας συγγενών πολιτικών προσώπων, στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας τόσο το χρονικό σημείο κατά το οποίο εισήχθη η τροπολογία στη Βουλή όσο και το περιεχόμενό της. Υποστήριξε πως πρόκειται για μία «φωτογραφική» ρύθμιση, σχεδιασμένη ώστε να «προστατεύσει» συγκεκριμένο πρόσωπο.

«Εγώ δεν γνωρίζω κάποιο τέτοιο πρόσωπο και το λέω ξεκάθαρα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας: «Εάν εσείς που το λέτε ή αυτοί που το λένε και το αναπαράγετε γνωρίζουν κάποιο πρόσωπο, να μας πουν το πρόσωπο. Το να λέμε υπάρχει, αόριστα, ένα πρόσωπο αυτό δεν έχει καμία σοβαρότητα και καμία αξία. Εγώ δεν γνωρίζω κάποιο πρόσωπο και δεν έγινε αυτή η νομοθετική αλλαγή, για να καλυφθεί αναδρομικά κάποιο πρόσωπο, αν αυτό με ρωτάτε. Όχι».

Οι απαγορεύσεις και οι αλλαγές

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία όπως υποστηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήρθε για να συμπλεύσει η χώρα με το ενωσιακό δίκαιο αλλά και για να εξορθολογήσει το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς, η βασική απαγόρευση για τα πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, αρχηγούς κομμάτων, υφυπουργούς, περιφερειάρχες, δεν αλλάζει. Τα πρόσωπα αυτά δεν μπορούν να ασκούν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Πόσο δε μάλλον να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες.

Λιγότερες είναι οι απαγορεύσεις για τους αντιπεριφερειάρχες, τους αντιδημάρχους, τους γενικούς γραμματείς, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα, αρκεί να μην έχει σχέση με το δημόσιο, ή τους δήμους.

Τα συγγενικά τους πρόσωπα όμως, τόσο των δεύτερων όσο και της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή οι σύζυγοι, τα παιδιά ή οι πρώην σύζυγοι, μπορούν με βάση τις διατάξεις της τροπολογίας να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρα εκτός Ελλάδας, αρκεί η χώρα αυτή να συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα. Με δύο λόγια, σε χώρες όπου είναι εφικτό βάση διακρατικών συμβάσων να ανταλλάσσονται στοιχεία μεταξύ των φορολογικών αρχών. «Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή συγγενών πολιτικών ή λοιπών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, off shore εταιρείες, είναι σαφές αυτό. Και υπάρχει και ρητή πρόβλεψη για το σε ποια κράτη, όταν εδρεύουν εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, απαγορεύεται» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπεραμυνόμενος της επίμαχης τροπολογίας.

«Πραγματικά θεωρώ, ότι η φιλοσοφία αυτής της τροπολογίας, με τις οριζόντιες απαγορεύσεις για όλους τους πολιτικούς, για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για συγγενείς τους σε συγκεκριμένες χώρες που δεν μπορεί να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των φορολογικών αρχών, άρα δεν μπορούν να ελεγχθούν, να μην επεκτείνεται σε περιπτώσεις που τα κράτη αυτά έχουν σοβαρή επικοινωνία με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, είναι σωστή. Και αυτό το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν καταχρηστικό, εκδικητικό και φωτογραφικό και έπρεπε να φτάσει στη σημερινή του μορφή» κατέληξε, με ευθεία βολή στην διάταξη που είχε φέρει το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: thetoc.gr

Loading

Play