Σε ζωντανή μετάδοση και με φόντο το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων, καθώς και της ψηφιακής εφαρμογής Kids Wallet.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ακουστούν βιωματικές αφηγήσεις από μαθήτριες, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και οι συναρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα στις 12:30: η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου.
Την παρουσίαση θα ολοκληρώσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρουσιάζοντας την έκθεση των 158 σελίδων, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάσω Αρτινοπούλου, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι δυστοπία στη βία των ανηλίκων.
Από τα στοιχεία της Eurostat τα μέλη της επιτροπής διαπίστωσαν ότι «είμαστε στο μέσο των κρατών-μελών της ΕΕ στους ανήλικους υπόπτους».
Όταν, όμως, πάμε στα στοιχεία της ΕΛΑΣ από το 2023-2024 έχουμε μια ποιοτική και ποσοτική αύξηση όπου βλέπουμε συμμετοχή κοριτσιών, μικρότερες ηλικίες και υψηλή θεατότητα γιατί αυτές οι πράξεις μεταδίδονται στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν 138 πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων τα τελευταία 5 χρόνια ειδικά στο θέμα του διαδικτυακού bullying και τα περιστατικά στο σχολείο.
Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ανηλίκων και στη σοφρωνιστική πολιτική απέναντι στους ανήλικους παραβάτες. Και σε αυτές τις πολιτικές προσθέσαμε 23 νέες προτάσεις, είπε η κυρία Αρτινοπούλου.
«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο. Δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» τόνισε η κυρία Αρτινοπούλου.
Η εθνική στρατητική σηματοδοτεί αλλαγή οπτικής από τις μονοδιάστατες στις ολιστικές αντιμετωπίσεις, σημείωσε.
Κάνοντας αναφορά στο μέτρο της αποβολής η κυρία Αρτινοπούλου πρότεινε τα παιδιά αντι να μένουν στο σπίτι να συμμετέχουν σε κοινωνική εργασία στο σχολείο, σε πράξεις όπως η βοήθεια των μικρότερων παιδιών και αν έχουμε σοβαρότερα περιστατικά τα παιδιά να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα.
«Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία 10 τεχνικών Γυμασίων που μπορεί να δώσει ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα της επιτυχίας ανεξάρτητα από το κοινωνικό υπόβαθρο και τον βαθμό κινδύνου. Θα κρατήσουμε έτσι τα παιδιά μακριά από τους δρόμους» είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου.
Για τη διαδικτυακή βία αφού σημείωσε ότι η εθνική στρατηγική μας έλυσε τα χέρια, αναφέρθηκε στην ψηφιακή ενηλικίωση και στο Kids Wallet.
Στο πεδίο της δικαιοσύνης προτείνουμε ολιστική στήριξη για τα παιδιά θύματα. Έχουμε τον θεσμό του σπιτιού του παιδιού για κάθε παιδί-θύμα ανεξάρτητα από το έγκλημα, την γεωγραφική επέκτασή τους. Προτείνουμε επίσης μια ενιαία διαλειτουργική μονάδα, ο εισαγγελέας ανηλίκων ο ειδικός ανακριτής και ο δικαστής να είναι under one roof.
Εισηγούμαστε ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής για τη βία και την παραβικότητα των ανηλίκων, είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου.
«Η έκθεση αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για την Ελλάδα που μπορεί να αναδειχθεί σε διπλωματικό όπλο στο μέλλον. Υπάρχει η πρόκληση της υλοποίησης, έχουμε εξάγει 38 δείκτες παρακολούθησης αλλά κεντρικά αφορά περισσότερο τη λήψη αποφάσεων» συνέχισε η κυρία Αρτινοπούλου η οποία κατέληξε με το βίωμα από την εμπειρία του τελευταίου έτους:
«Είχαμε πρόσβαση σε στοιχεία, σε νέους διαλόγους με ηγεσίες υπουργείων, επαγγελματίες, παιδιά και διαπίστωσα συναντίληψη, κοινούς στόχους και αμβλύνθηκαν οι όποιες προκαταλήψεις που είχα μέσα μου ως προς την άσκηση της πολιτικής γιατί εισέπραξα από εσάς εμπιστοσύνη σεβασμό και αναγνώριση. Είναι βέβαιο ότι αυτό το ταξίδι με σημάδεψε γιατί ειδα μια Ελλάδα που φεύγεί από το μίζερο στερεότυπο και αναπτύσσεται, ακούει, συνομιλεί και μελετά. Σας ευχαριστώ κυρίε πρωθυπουργέ».

Σκέρτσος: Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παραβατικότητα ανηλίκων
Για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχολιάζοντας την παραβατικότητα ανηλίκων, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής.
“Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκροτημένο κείμενο στρατηγικής που μας βοηθά να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε το πρόβλημα, να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες και να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές” τόνισε ο κ. Σκέρτσος.
“Η Ελλάδα, με βάση και την αξιολόγηση που έχει κάνει η Επιτροπή και η κυβέρνηση μας, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από το 2019 138 πολιτικές που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της βίας. Και μιλάμε για βία που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα, δηλαδή την αθλητική, την εξτρεμιστική, τη ρατσιστική βία, αλλά και την ψηφιακή βία” πρόσθεσε.
“Αυτή τυπολογία πλέον έχει γίνει. Μας βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα το πρόβλημα και να δώσουμε πιο αποτελεσματικές και πειστικές απαντήσεις” κατέληξε.

Α. Καραπιδάκη: Κομμάτι της καθημερινότητάς μας η ανήλικη παραβατικότητα
Η Ανθή Καραπιδάκη, μαθήτρια Λυκείου, μίλησε στην εκδήλωση για το πώς βιωματικά αντιμετωπίζει ζητήματα παραβατικότητας ανηλίκων στη σχολική κοινότητα με τις παρέες της.
“Παρ’ όλο που η πολιτεία δείχνει το ενδιαφέρον της και προσπαθεί να λάβει μέτρα για να μας βοηθήσει εμάς, θεωρώ ότι γενικότερα οι μεγάλοι έχουν μια διαφορετική αντίληψη του πώς πραγματικά εμείς βιώνουμε το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας. Και αυτό φάνηκε νομίζω και από τη σειρά του Netflix που βγήκε πρόσφατα γύρω από την οποία δημιουργήθηκε μια καταιγίδα αντιδράσεων από τους μεγάλους. Όλοι είχαν σοκαριστεί. Τους φαινόταν πάρα πολύ περίεργο ότι τα παιδιά ανταλλάσσουν τέτοιου είδους μηνύματα. Ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν κάποιον διαδικτυακό εκφοβισμό, να κοροϊδεύει το ένα το άλλο. Αλλά για μας τα παιδιά αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας πλέον” τόνισε και πρόσθεσε:
“Και εγώ η ίδια βλέποντας τη σειρά δεν μου φάνηκε ότι έβλεπα κάτι το εξωπραγματικό, κάτι το μη ρεαλιστικό. Ίσα ίσα μου φάνηκε ότι έβλεπα μια ακριβή απόδοση του τι πραγματικά συμβαίνει και το πώς βιώνουμε εμείς την παραβατικότητα ως νέοι. Επίσης τις ειδήσεις που καθημερινά προβάλλονται περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας. Οι μεγάλοι πάλι το θεωρούν κάτι το παράξενο. Προβληματίζονται, λένε γιατί κάποιο παιδί να θέλει να ανεβάσει ένα βίντεο που κοροϊδεύει, που χτυπάει τον συμμαθητή του; Αλλά εμείς ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τέτοιου είδους βίντεο, οπότε είναι κάτι το οποίο το έχουμε συνηθίσει πλέον και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Γι αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό εμείς ως παιδιά όχι μόνο να διατυπώνουμε τις απόψεις μας, αλλά να ακουγόμαστε και να συμμετέχουμε κιόλας στην διαμόρφωση αυτών των μέτρων που στην πραγματικότητα αφορούν εμάς και έχουν ως στόχο να προστατεύσουν εμάς.
Έτσι λοιπόν, θα ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι γενικά ακούω ότι η ανήλικη παραβατικότητα έχει να κάνει μόνο με την σωματική βία, ότι θα σπρώξει τον συμμαθητή μου άλλα τόσα από αυτά που έχω βιώσει, όσα από αυτά που ακούω, η ανήλικη παραβατικότητα αφορά περισσότερο τη λεκτική βία, είτε κάποια παιδιά στο σχολείο που όχι τόσο συχνά στο σχολείο βέβαια, γιατί παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας στο σχολείο αλλά και έξω στα μέρη που συχνάζουμε, θα κοροϊδέψουν ένα παιδί ή θα πουν κάποια προσβλητικά σχόλια. Κάποια σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, θα περιθωριοποιήσουν ένα παιδί, θα το απομονώσουν από τις παρέες του ή και φυσικά και τώρα και τα τελευταία χρόνια, επειδή είμαστε και οι γενιές που έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία, έχει αυξηθεί πάρα πολύ και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Τα μηνύματα τα οποία στέλνουμε, τα οποία μπορεί να είναι προσβλητικά γιατί νομίζω ότι ως παιδιά νιώθουμε ότι στο διαδίκτυο, επειδή κρυβόμαστε πίσω από το προφίλ μας, ότι κανένας δεν μπορεί να μας πειράξει. Οπότε εκεί είναι που ίσα ίσα δεν έχουμε και τόσους πολλούς φραγμούς και θα προσβάλλουμε κάποιον με μεγαλύτερη ελευθερία από ότι στην δια ζώσης επαφή.
Επίσης, υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι τα κορίτσια είναι πιο ώριμα σε αυτή την ηλικία. Τα κορίτσια δεν μπλέκονται σε τέτοιου είδους καυγάδες, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πάρα πολλά κορίτσια βλέπουμε στις ειδήσεις, στην καθημερινότητά μας. Επίσης ασχολούνται και εμπλέκονται σε περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας και βίας. Και τώρα, έχοντας υπάρξει, έχοντας ζήσει και όλο το Γυμνάσιο, αλλά τώρα έχοντας υπάρξει και στο Λύκειο, βλέπω ότι τα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας στο Γυμνάσιο είναι λίγο πιο συχνά, αλλά είναι και πιο “αθώα”.
Στο Λύκειο μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό, αλλά να χρησιμοποιήσει πχ ένας με μαχαίρι και να επιτεθεί στο συμμαθητή του. Γι αυτό και θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κράτους και των παιδιών. Διαρκώς να υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και του κράτους, γιατί οι μορφές της ανήλικης παραβατικότητας, οι μορφές της ανήλικης βίας, αλλάζουν διαρκώς.
Και εγώ τώρα μπορώ να σηκωθώ και να σας μιλήσω για το πώς βίωσα εγώ την ανήλικη παραβατικότητα, αλλά σε λίγα χρόνια τα παιδιά που τώρα είναι στο Γυμνάσιο θα την έχουν βιώσει διαφορετικά. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ του κράτους και των παιδιών για να καταλάβει το κράτος πώς ακριβώς εμείς το βιώνουμε και να λάβει μέτρα που πραγματικά θα μας προστατεύουν.
Και γι αυτό εγώ είχα την τύχη, επειδή πάω και σε ιδιωτικό σχολείο, να μην βιώσω κάποιο περιστατικό ανήλικης παραβατικότητας, αλλά κυκλοφορώ σε μέρη, πηγαίνω στις πλατείες με τους φίλους μου και βλέπω ότι πολλά παιδιά έχουν αυτόν το φόβο να μην πάω σε ένα πιο σκοτεινό δρόμο, να μην απομακρυνθώ πολύ από την παρέα μου, να μην πλησιάσω μια μεγάλη παρέα παιδιών γιατί με κοιτάνε περίεργα. Μπορεί να μου επιτεθούν, μπορεί να με σχολιάσουν. Κι εγώ έτσι ένιωθα, αλλά μια φορά όταν κυκλοφορούσα και αυτό χάρηκα πάρα πολύ που το είδα γιατί ένιωσα τρομερή ασφάλεια. Ήταν. Κυκλοφορούσα με την παρέα μου σε μια πλατεία και με σταμάτησε η αστυνομία και μου ζήτησε την ταυτότητά μου. Έκανα έναν έλεγχο τακτικό και τυχαίο για να δει και να μελετήσει την ανήλικη παραβατικότητα και χάρηκα που το είδα αυτό και ένιωσα ασφάλεια και ένιωσα ότι το κράτος ενδιαφέρεται για εμάς τους νέους. Ενδιαφέρεται να λύσει αυτό το φαινόμενο.
Ωστόσο, φυσικά θα θέλαμε να δούμε και άλλα μέτρα. Θα θέλαμε, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, να δούμε για την οικογένεια πως μπορεί η οικογένεια με την επικοινωνία με το παιδί να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου. Το σχολείο, η παιδεία, η εκπαίδευση και όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί να συνεργαστούν όλοι μαζί με τα παιδιά έτσι ώστε να σταματήσει τέλος πάντων να υπάρχει αυτό το φαινόμενο, να το μειώσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Κids wallet
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσιάζοντας την εφαρμογή Kids Wallet που παραδίδεται προς λειτουργία.
To Parko.gov.gr δέχθηκε πάνω από 70.000 επισκέψεις από γονείς για να ρυθμίσουν τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους.

Το Kids Wallet που ξεκινά από τις 12 το μεσημέρι σήμερα κάνει τρία πράγματα:
Parental Control
Age Verification
Εργαλείο ταυτοποίησης
Δεν θα βγαίνουμε να κυνηγάμε τα παιδά αν το έχουν αλλά λέμε στους γονείς κάντε το, είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Εξηγώντας πώς λειτουργεί η εφαρμογή είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η είσοδος με κωδικούς TaxisNet του γονέα. Αφού συνδεθούμε μας φέρνει από το μητρώο πολιτών τα παιδιά μας. Ακολουθεί η ταυτοποίηση, η ρύθμιση του κωδικού του γονέα.
Γονικός έλεγχος: Πρώτο βήμα είναι η προσθήκη προγράμματος ανάλογα με τις ημέρες τις ώρες και τις συνήθειες των παιδιών μας. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε κάτι πιο εξατομικευμένο. Μπορούμε να δούμε τα στατιστικά της χρήσης των κινητών από τα παιδιά μας.
Με το kids wallet μπορούμε να δίνουμε την ηλικία των παιδιών, είπε ακόμα ο κ. Παπαστεργίου
«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ταυτοποίησης ανηλίκου. Βάζουμε την ταυτότητα του παιδιού μας όπως έχουμε εμείς ως ενήλικες στο wallet. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου π.χ. για διαδικτυακές αγορές.
Ξεκινά μια πιο υπεύθυνη ψηφιακή ημέρα, κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

«Δεσμευόμαστε ότι Θα αυξήσουμε τον αριθμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία ώστε να είναι περισσότερες από μια ημέρες στα σχολεία. Σήμερα έχουμε 4.600 ψυχολόγοι στα σχολεία που όμως είναι μόνο μια ημέρα σε κάθε σχολείο γιατί μοιράζονται» είπε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Μιλώντας διαδικτυακά η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για σύνθετο πρόβλημα. «Η οικογένεια είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας προστασίας των ανηλίκων εκεί συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού. Όταν λοιπόν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια και γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή αν οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται κακοποιητικές, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία και δεν μιλούν όταν αυτή συμβαίνει».
«Η ευθύνη μας είναι η προστασία του παιδιού σε όλα τα περιβάλλονται που αναπτύσσεται, στην οικογένεια, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ. Το 2021 για πρώτη φορά ορίσαμε την παιδική κακοποίηση στον νόμο, καθιερώσαμε δομές για την προστασία των θυμάτων βίας. 3.500 φορείς έχουν ήδη ορίσει υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων και πάνω από 2.000 έχουν επιμορφωθεί. Ορίσαμε ότι στην εργασία με τα παιδιά πρέπει να έχεις λευκό ποινικό μητρώο και κάναμε την γραμμή 1107 διαθέσιμη 24 ώρες την εβδομάδα» είπε ακόμα η κυρία Μιχαηλίδου.

Βρούτσης: Τα 9 μέτρα του υπουργείου Αθλητισμού
Ο αθλητισμός χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη βία αλλά εμείς λέμε ότι ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βία είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Παρουσιάζοντας τις 9 πολιτικές του υπουργείου έκανε λόγο για τη νομοθεσία που αφορούν την είσοδο στα γήπεδα. Ένα χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2024 βλέπουμε μεγάλη συμμόρφωση.
Το δεύτερο είναι η οργανωτική επιτροπή Δημήτρης Βικέλλας η οποία αναδιοργανώνει το πλαίσιο του αθλητισμού στα σχολεία με βάση τις αξίες του.
Καθιερώσαμε την ημέρα του Αθλητισμού, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός, την 1η Φεβρουαρίου, όπου με αθλητές στέλνουμε μηνύματα απέναντι στη βία
Τέταρτον, ενισχύουμε τον καθαρό αθλητισμό με τον ΕΟΚΑΝ να κάνει σεμινάρια σε σχολεία και διοργανώσεις
Πέμπτον: όπου φτιάχνεται μια αθλητική εγκατάσταση μειώνουμε την παραβατικότητα. Έχουμε κάνει αθλητικό εργοτάξιο όλη τη χώρα με πάνω από 100 αθλητικές εγκαταστάσεις τις αναβαθμίζουμε.
Έκτον: θεσπίσαμε τον υπεύθυνο ακεραιότητας και τον υπεύθυνο σχολικού αθλητισμού σε όλες τις ομοσπονδίες
Έβδομον: με το υπουργείο Δικαιοσύνης οργανώσαμε ένα περιβάλλον σε 5 περιοχές πιλοτικά ώστε οι χαμηλού επιπέδου παραβατικότητας νέοι να οδηγούνται αν το θέλουν σε αθλητική δραστηριότητα. Από φέτος θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα.
Όγδοο: για πρώτη φορα θεσπίσαμε μια διαδικασία ώστε σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τις κάμερες να εντοπίζουμε τους υπεύθυνους των επεισοδίων
Ένατο: για πρώτη φορά μέσω της επιτροπής Δημήτρης Βικέλλας θα οργανώσουμε εκστρατεία ανεύρευσης ταλέντων ανά την επικράτεια που δεν τους δόθηκε μέχρι τώρα η ευκαιρία.

Χρυσοχοΐδης: Κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις
«Το βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα της βιας των ανηλίκων καταλήγει στην ΕΛΑΣ και είναι ένα ευαίσθητο και δύσκολο πρόβλημα προς διαχείριση» σημείωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:
«Το 2019 αναπτύχθηκαν πολιτικές για την κοινωνική αστυνόμευση. Αναλογιστείτε ότι κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις από τα γραφεία που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα»
Όπως είπε κάθε τριήμερο υπάρχουν αστυνομικοί που βρίσκονται σε πλατείες και μιλούν με παιδιά. Υπάρχουν εκατοντάδες συλλήψεις γονέων, έχει εφαρμοστεί η εφαρμογή Safe Youth ώστε όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη η αστυνομία να προστρέξει.
Ανακοίνωσε, δε, ότι σήμερα είναι στην Αθήνα σουηδοί αστυνομικοί για να αντιγράψουν το σύστημα αστυνόμευσης σε αθλητικούς χώρους.

Φλωρίδης: Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά
Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Αυξήσαμε τις ποινές που αφορούν τη βία κατά των ανηλίκων ή τη βια που διαπράττεται ενώπιον των ανηλίκων.
Δημιουργήσαμε νέο αδίκημα της στρατολόγησης ανηλίκων και αυτό είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα.
Διευρύναμε το πεδίο των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες οι ανήλικοι μπορεί να οδηγηθούν σε κατάστημα σωφρονισμού.
Ειδικά για τα αναμορφωτικά μέτρα ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι ο δικαστής μπορεί να επιβάλει τη συμμετοχή στους παραβάτες σε πολιτιστικές δραστηριότητες για την επανένταξή τους.
Ενισχύσαμε τη λειτουργία των σπιτιών του παιδιού σε Αθήνα και Πειραιά, ενισχύσαμε το σπίτι στη Θεσσαλονίκη και σε λίγο ιδρύονται σε Πάτρα και Ηράκλειο για να ακολουθήσου συνολικά τέτοια σπίτια στις 19 εφετειακές έδρες.
Η Ελλάδα είχε επιλεγεί από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάμεσα στις 3 που θα πρέπει να παρουσιάσουν τη νέα χάρτα των δικαιωμάτων των παιδιών και αυτή θα παρουσιαστεί σε λίγο διάστημα. Η ελληνική συμμετοχή χρησιμοποιεί παραδείγματα από την αρχαία γραμματεία με τη συμμετοχή και δικαστικών που επικαλούνται ιστορίες που έχουν διαχειριστεί.
«Μπορούμε να είμαστε πλέον πιο ασφαλείς» κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.
Μητσοτάκης: «Να μιλάμε στα παιδιά, να βάζουμε όρια»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την πολυπλοκότητα του ζητήματος της νεανικής παραβατικότητας, κατά την ομιλία του με αφορμή την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας στους νέους. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη «να μπορούμε να συνομιλούμε με πολλά διαφορετικά υπουργεία αλλά και πολλούς διαφορετικούς ειδικούς για να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στη σειρά “Adolescence”, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του φαινομένου προηγήθηκε της προβολής της σειράς, γεγονός που – όπως είπε – καταδεικνύει το γνήσιο ενδιαφέρον για το θέμα. «Δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας που πήρε μια σειρά, η οποία νομίζω ότι μας ταρακούνησε όλους, αλλά μιας βιωματικής προσέγγισης την οποία έχουμε και εμείς σαν γονείς πρωτίστως, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο και όπως δείχνουν τα στοιχεία, δυστυχώς βαίνει προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης όξυνσης. Άρα απαιτεί και από μέρους μας μια πολύ πιο συστηματική και μεθοδική αντιμετώπιση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά στις πολλές πρωτοβουλίες. Θα ήθελα όμως να σταθώ επιγραμματικά σε κάποιες στις οποίες προσωπικά και βιωματικά θα έλεγα, όχι τόσο επιστημονικά, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, τα οποία για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Αστυνομία αλλά και από τους κοινωνικούς λειτουργούς με πολύ μεγαλύτερη μεθοδικότητα και πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για να αντιμετωπίσουμε το bullying στο σχολείο, την πλατφόρμα “Stop bullying”, η οποία έχει ήδη καταγράψει παραπάνω από 1.000 περιστατικά» είπε ο πρωθυπουργός.
«Διαπιστώνω ότι τελευταία ενδεχομένως έχει μειωθεί η συχνότητα καταγραφής περιστατικών και θα ζητήσω και από το Υπουργείο να αναβαθμίσουμε επικοινωνιακά την προβολή της πλατφόρμας, διότι θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο και για την προστασία των θυμάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ψυχολογίας των θυτών που προβαίνουν σε τέτοια περιστατικά» πρόσθεσε και σημείωσε:
«Να αναφερθούμε στην παρουσία της Αστυνομίας σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι. Πόσο σημαντικό αίσθημα πρόσθετης ασφάλειας δίνει αυτή η διακριτική παρουσία της αστυνομίας καλά εκπαιδευμένων αστυνομικών, οι οποίοι πρέπει να μπορούν να χειρίζονται με την απαραίτητη ευαισθησία τα φαινόμενα της εφηβικής πρωτίστως παραβατικότητας. Την εφαρμογή Safe Youth, η οποία ήδη μπορεί να τοποθετείται στα κινητά και μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα την Αστυνομία σε περίπτωση που κάποιος νέος ή κάποια νέα αισθάνεται ότι ότι κινδυνεύει. Αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσω από τις πρωτοβουλίες τις οποίες ετοιμαζόμαστε να δρομολογήσουμε ή είμαστε σε φάση δρομολόγησης, θα στεκόμουν στις ακόλουθες. Η πρώτη αφορά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον περιορισμό του δραματικού φαινομένου του εθισμού των νέων μας στο διαδίκτυο. Θέλω να τονίσω ότι το Kids Wallet είναι μια εφαρμογή η οποία δίνει στον γονιό σε συνεργασία με το παιδί την δυνατότητα όχι τόσο να ελέγξει το περιεχόμενο του τι κάνετε στο διαδίκτυο, αλλά να περιορίσει χρονικά ή να μπλοκάρει ενδεχομένως συγκεκριμένες περιόδους όπου δεν μπορεί ένα παιδί να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και ταυτόχρονα να λειτουργεί ως ένα εργαλείο ψηφιακής βεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη, κάτι το οποίο θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμο στις περαιτέρω συζητήσεις που θα έχουμε με τις ίδιες τις πλατφόρμες».
«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα του διαδικτυακού εθισμού όταν καθόμαστε και ασκόπως σερφάρουμε σε μία εφαρμογή χωρίς ιδιαίτερο νόημα και χωρίς λόγο επειδή ο αλγόριθμος είναι τόσο έξυπνος ώστε ξέρει πάντα να μας προσφέρει υλικό και περιεχόμενο το οποίο ξέρει πια ο αλγόριθμος ότι θα το βρούμε ενδιαφέρον. Και φυσικά μέσα από αυτό το υλικό μπορεί να προτάσσονται πρότυπα συμπεριφορές που να ωθούν ενδεχομένως παιδιά και εφήβους προς συμπεριφορές οι οποίες είναι παραβατικές και ξέρουμε πολύ καλά μας το έχουν πει και οι ειδικοί ότι ο εγκέφαλος του παιδιού όταν περνάει στη φάση της προεφηβεία ή της εφηβείας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και όλοι μας έχουμε περάσει από αυτές τις ηλικίες. Ξέρουμε ότι και ανάληψη ρίσκου και τα παρακινδυνευμένα παιχνίδια και σε ένα βαθμό η αμφισβήτηση της εξουσίας αποτελούν μέρος της ίδιας της διαδικασίας της ενηλικίωσης. Το θέμα είναι όμως εδώ πέρα να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά, όπως δυστυχώς συχνά συμβαίνει με τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν αυτές οι διαδικτυακές πλατφόρμες. Κατά συνέπεια, θα ενθαρρύνω τους γονείς να αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό αλλά και να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να καταλάβουν ακριβώς πώς τα παιδιά μας, ειδικά αυτά τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία, σκέφτονται σήμερα, τι είναι αυτά που τους προβληματίζουν αντί να τους ενθαρρύνουμε εμείς οι ίδιοι».
«Ενδεχομένως για τα παιδιά να τους δίνουμε ένα τάμπλετ ή ένα κινητό ώστε να μην επιτελούμε εμείς το καθήκον μας ως γονείς, που δεν είναι άλλο από το να μιλάμε στα παιδιά μας, να καταλαβαίνουμε, να τους βάζουμε όρια.
Τι είναι ουσιαστικά το Kids Wallet; Ένα πλαίσιο είναι. Μπορείς να χρησιμοποιείς το Instagram μία ώρα την ημέρα. Αναφέρω ένα ένα παράδειγμα. Κανένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει χωρίς, χωρίς όρια και κανείς γονιός δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη να βάζει όρια στα παιδιά του. Γι αυτό και αυτή η συνεργασία είναι τόσο απαραίτητη και το Kids Wallet ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς ο γονιός μπορεί να συζητήσει μαζί με το παιδί ακριβώς το πλαίσιο των λογικών ορίων που πρέπει να μπορεί να βάλει στο παιδί του” είπε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Η δεύτερη δράση στην οποία θέλω να δώσω πολύ μεγάλη σημασία αφορά στον αθλητισμό. Ως αθλητής ο ίδιος γνωρίζω πολύ καλά και βιωματικά ότι η άθληση προσφέρει κυρίως στα παιδιά και στους εφήβους, μια απίστευτα δημιουργική εκτόνωση αλλά και ένα πλαίσιο αντίληψης βασικών αξιών του τι σημαίνει να συμμετέχει κάποιος σε μία ομάδα και να ισορροπεί μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Και έχει δίκιο ο υπουργός όταν λέει ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες αθλητικές υποδομές, κυρίως για τα παιδιά μας και για τους εφήβους μας, από τα γήπεδα στα σχολεία μέχρι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και να σπρώξουμε περισσότερο τα παιδιά μας προς τον αθλητισμό. Θέλουν δε θέλουν την ώρα που αθλούνται, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κινητό. Οπότε με ένα σμπάρο αντιμετωπίζουμε δύο τρυγόνια εν προκειμένω. Και βέβαια να σας μεταφέρω το βίωμα το οποίο είχα πρόσφατα από την επίσκεψη την οποία κάναμε στην Παιανία, όπου μετατρέψαμε έναν από τους δύο εγκαταλελειμμένους κλειστούς χώρους σε ένα πρότυπο κέντρο ξιφασκίας. Σκεφτείτε, η ξιφασκία, που από τη φύση της είναι ένα σπορ το οποίο έρχεται από το βάθος των αιώνων, ένα ένα βίαιο σπορ, το οποίο μετατρέπεται σε αυτόν τον τρόπο και με αυτήν την υποδομή, σε ένα άθλημα το οποίο διδάσκει με τον τρόπο του όλες τις αξίες του αθλητισμού.
Η τρίτη παρατήρηση την οποία θέλω να κάνω αφορά στην ψυχική υγεία. Εγώ χαίρομαι πραγματικά αγαπητή Ανθή και αγαπητή Λυδία, γιατί η δική σας η γενιά μιλάει πιο εύκολα για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Δεν υπάρχει το ταμπού το οποίο υπήρχε όταν μεγαλώναμε εμείς. Αυτό όμως απαιτεί και από την πολιτεία την ανάλογη υποστήριξη με δομές που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν θέματα τα οποία έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο απασχολεί προσωπικά πολύ και τον υφυπουργό. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, αλλά νομίζω ότι αυτή η εθνική στρατηγική περιγράφει, αν μη τι άλλο έναν οδικό χάρτη για το πού θέλουμε να φτάσουμε και συγκεκριμένα ορόσημα για το πώς ακριβώς αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε.
Να κλείσω λοιπόν και πάλι ευχαριστώντας τα μέλη της Επιτροπής για το εξαιρετικό αυτό κείμενο, να σας διαβεβαιώσω ότι θα παρακολουθούμε την υλοποίηση της Στρατηγικής με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ μεγάλη επιμονή αποδεικνύεται ότι η Γραμματεία της Κυβέρνησης, όπως το έκανε στην περίπτωση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία, έτσι και τώρα έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο να παίξει στον διυπουργικό συντονισμό σύνθετων τέτοιων εθνικών σχεδίων. Είναι πολύ εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός είναι κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πολύ κόπο και πολύ επιμονή. Και να επαναλάβω ότι τίποτα από όλα αυτά τα οποία δρομολογούμε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της οικογένειας και κυρίως των γονιών που τελικά έχουν τον πρώτο λόγο και την πρώτη ευθύνη στην ανατροφή των παιδιών τους».