Σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 600 νεκροί και 1.500 τραυματίες – Χωριά ισοπεδώθηκαν, συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες
telegraph.co.uk

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Πάνω από 600 νεκροί και 1.500 τραυματίες – Χωριά ισοπεδώθηκαν, συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, ιδίως στην περιοχή της οροσειράς Χίντου Κους, κοντά στην οποία τέμνονται στο υπέδαφος η ευρασιατική και η ινδική τεκτονική πλάκα.

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και σχεδόν 1.500 ακόμη τραυματίστηκαν εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6 Ρίχτερ που έπληξε την ανατολική ζώνη του Αφγανιστάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Radio Television Afghanistan (RTA).

Η δόνηση έπληξε κυρίως τις επαρχίες Κουνάρ, στα βορειοανατολικά, και Νανγκαρχάρ, στα νοτιοανατολικά, καταστρέφοντας ολόκληρους οικισμούς. Σωστικά συνεργεία επιχειρούν αδιάκοπα, αναζητώντας επιζώντες μέσα στα ερείπια κατοικιών που κατέρρευσαν.

Το υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν σημειώνει ότι εξακολουθούν να συλλέγονται στοιχεία από άλλες περιοχές, όπου βρίσκονται απομονωμένες κοινότητες με μακρά εμπειρία σε καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η πραγματική διάσταση της τραγωδίας.

«Ο αριθμός των θανόντων και των τραυματιών είναι υψηλός» και καθώς «η περιοχή είναι δυσπρόσιτη, οι ομάδες μας παραμένουν επιτόπου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σαραφάτ Ζαμάν.

Εκατοντάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενημέρωσε νωρίτερα εκπρόσωπος των επαρχιακών αρχών.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς, ιδίως στην περιοχή της οροσειράς Χίντου Κους, κοντά στην οποία τέμνονται στο υπέδαφος η ευρασιατική και η ινδική τεκτονική πλάκα.

Σειρά σεισμικών δονήσεων στο δυτικό τμήμα της χώρας στοίχισαν τη ζωή σε κάπου 1.000 ανθρώπους το 2024. Η χώρα, από τις φτωχότερες της υφηλίου, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις λεγόμενες φυσικές καταστροφές.

Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 23:47 (τοπική ώρα· 22:17 ώρα Ελλάδας) σε χαμηλό βάθος –8 χιλιομέτρων–, εντοπίστηκε 42 χιλιόμετρα από την Τζαλαλάμπαντ, σύμφωνα με την εκτίμηση του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS). Το γερμανικό κέντρο έρευνας γεωεπιστημών (GFZ) από την πλευρά του υπολόγισε επίσης ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 6 βαθμοί, εκτιμώντας πως το εστιακό βάθος ήταν ελαφρά μεγαλύτερο, 10 χιλιόμετρα.

Loading

Play