Συνάντηση Μητσοτάκη-Μερτς στο Βερολίνο: Μεταναστευτικό, εξοπλιστικά και Τουρκία στο τραπέζι

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μερτς στο Βερολίνο: Μεταναστευτικό, εξοπλιστικά και Τουρκία στο τραπέζι

Ένα πυκνό πρόγραμμα διπλωματικών συναντήσεων ξεδιπλώνεται για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκίνησε από χθες τις επαφές του με επίσκεψη στη Ρώμη, ενώ σήμερα μεταβαίνει στο Βερολίνο για την πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.

Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη γνωριστεί λίγο πριν την εκλογή του Μερτς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται τώρα ο πρώτος Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που τον επισκέπτεται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στο διπλωματικό του ημερολόγιο ακολουθούν σημαντικοί σταθμοί: το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και η παρουσία του στην Χάγη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 24 Ιουνίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο συγκεκριμένο φόρουμ να παραστεί και ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που θα προσδώσει ιδιαίτερο βάρος στη σύνοδο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ένα από τα κύρια ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη–Μερτς είναι το μεταναστευτικό. Η στάση της Γερμανίας εμφανίζεται θετική, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας ενόψει της άφιξης του Έλληνα Πρωθυπουργού:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει μεγάλη κατανόηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ταυτόχρονα, η νέα στάση του Βερολίνου ως προς την Τουρκία —και συγκεκριμένα η παρεμπόδιση της πώλησης Eurofighter προς την Άγκυρα πριν την οριστικοποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού— δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα να μεταφέρει σαφή μηνύματα τόσο προς την τουρκική πλευρά όσο και προς τις Βρυξέλλες. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Ρώμη, πλάι στην Ιταλίδα ομόλογό του, Τζώρτζια Μελόνι.

Η Άγκυρα, άλλωστε, έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «re-arm Europe», με τον Πρωθυπουργό να τονίζει:

«Είναι κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με κριτήριο εάν ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της ΕΕ. Γιατί η στρατηγική αυτονομία δεν εξυπηρετείται με νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμπόρευση με τα κοινά μας ενδιαφέροντα και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας να δούμε τις συνεργασίες».

Η συνάντηση με τον Φρίντριχ Μερτς αναμένεται να λειτουργήσει ως βαρόμετρο για το αν το νέο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας θα διατηρήσει τις έως τώρα ισορροπίες και την υποστηρικτική στάση απέναντι στην Αθήνα. Το μεσημέρι, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις που θα αποτυπώσουν το κλίμα της συνάντησης. Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα είναι τιμώμενος ομιλητής στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council της Γερμανίας, όπου θα παραλάβει βραβείο για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και για τη συμβολή του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η επόμενη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Νέα Υόρκη και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία. Η ομιλία του από το βήμα του Συμβουλίου αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα εστιάσει στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερο βάρος σε μια περίοδο διεθνούς ρευστότητας και ανακατατάξεων.

Loading

Play