Θεσσαλονίκη – Συγκέντρωση στο ΕΚΘ: «Ζητάμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις μισθών – Είμαστε κάτω από το όριο φτώχειας» (vid)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Με σύνθημα «αυξήσεις σε μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» ο κόσμος διατρανώνει τα πάγια αιτήματα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά και για καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους. Η συγκέντρωση έλαβε χώρα έξω από το ΕΚΘ στην οδό Ολύμπου, πάνω από τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επαρκεί, καθώς το ποσό που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι παραμένει χαμηλότερα από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η σημερινή κινητοποίηση στο πλαίσιο της απεργίας της ΓΣΕΕ γίνεται γιατί ζητάμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να επιλυθούν προβλήματα, όπως ο κατώτατος μισθός. Η αύξηση της κυβέρνηση ήταν πολύ μικρή και υπολείπεται από το όριο της φτώχειας που ορίζει η ΕΕ για τη χώρα μας. Οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις δεν υπογράφονται, καθώς είμαστε μόλις στο 1/4 των εργαζομένων, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στο 80%. Έχουμε τεράστια αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, με τη μόνη κυβερνητική κίνηση να είναι η ανεξαρτητοποίηση της επιθεώρησης εργασίας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με πολιτικές που είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και των μικρομεσαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας, υπογράμμισε ότι η διοίκηση του Οργανισμού στέλνει στα δικαστήρια τόσο τους ίδιους, όσο και τη ΓΣΕΕ. «Πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, συμβαίνει πριν καν κηρύξουμε απεργία να την καταγγέλλει ο ίδιος ο Οργανισμός μας. Και όχι απλά να καταγγέλλει τους εργαζόμενους αλλά να καταγγέλλει και την ίδια τη ΓΣΕΕ. Δεν πτοουμαστε, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για τα δίκαια μας, και θα απαντήσουμε όπως κάνουμε πάντα, στον δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δήμκας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό και στη Θεσσαλονίκη δόθηκαν τουλάχιστον πέντε καλέσματα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Loading