Βάσεις 2025: Ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν σε μόρια – Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες πτώσεις, τι συμβαίνει με τις στρατιωτικές
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Βάσεις 2025: Ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν σε μόρια – Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες πτώσεις, τι συμβαίνει με τις στρατιωτικές

Μία μέρα πριν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής του 2025 για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να βάζει έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr, εισάγοντας τον προσωπικό τους οκταψήφιο κωδικό καθώς και τα τέσσερα αρχικά των στοιχείων τους (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Παράλληλα, όσοι είχαν κάνει εγγραφή στην ειδική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας θα λάβουν ενημερωτικό SMS στο κινητό τους με τα αποτελέσματα εισαγωγής.

Τα τμήματα με τις υψηλότερες και χαμηλότερες βάσεις για το 2025

Την υψηλότερη βάση εισαγωγής για το 2025 είχε και φέτος, όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 20.380 μόρια.

Η πρώτη πεντάδα των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής για το 2025 έχει ως εξής:

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του ΕΜΠ στην Αθήνα, με βάση εισαγωγής τα 20.380 μόρια.

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, με βάση εισαγωγής τα 19.295 μόρια.

Ναυτιλιακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με βάση εισαγωγής τα 19.210 μόρια.

– Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με βάση εισαγωγής 18.990 μόρια.

Ιατρική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με βάση εισαγωγής τα 18.775 μόρια.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής που κατεγράφη αυτή τη χρονιά ήταν τα 7.040 μόρια του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα.

Αναλυτικότερα, τα πέντε τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος είναι:

Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Άμφισσα), με βάση εισαγωγής τα 7.040 μόρια.

Στατιστικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), με βάση εισαγωγής τα 7.280 μόρια.

Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με βάση εισαγωγής τα 7.310 μόρια.

Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη), με βάση εισαγωγής 7.740 μόρια.

Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), με βάση εισαγωγής 7.840 μόρια.

Οι βάσεις 2025 σε άλλες περιζήτητες σχολές

Την ίδια ώρα, δύο από τις τρεις νομικές σχολές σημείωσαν πτώση κατά 60 και 150 μόρια (Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης), ενώ η τρίτη (Νομική Κομοτηνής – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) παρουσίασε άνοδο 75 μορίων. Πτώση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταγράφηκε και στα τμήματα Ψυχολογίας, από 120 έως 445 μόρια, με εξαίρεση το τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Διδυμότειχο), το οποίο παρουσίασε άνοδο 150 μορίων.

Στις ιατρικές σχολές, οι βάσεις παρέμειναν αμετάβλητες σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα και Ηράκλειο, ενώ μικρή άνοδο 25 μορίων σημείωσε η Ιατρική Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Αντίθετα, οριακή πτώση 15-50 μορίων σημειώθηκε στις Ιατρικές σχολές Λάρισας, Πάτρας και στη ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότερες Πολυτεχνικές σχολές κινήθηκαν ανοδικά, με την αύξηση να φτάνει έως και 1.700 μόρια σε δύο περιπτώσεις (Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρικών Μηχανικών – ΠΑΔΑ, Μηχανολόγων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πάτρα).

Άνοδος σημειώθηκε και στις Οικονομικές σχολές, με τις βάσεις να αυξάνονται έως 1.460 μόρια (Οικονομικών Επιστημών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Καστοριά) και 1.210 μόρια (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας – Πανεπιστήμιο Πατρών).

Στα τμήματα Πληροφορικής η εικόνα είναι μικτή, με πτώση έως 1.875 μόρια (Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αλλά και άνοδο έως 370 μόρια (Πληροφορικής – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Πτώση ενδιαφέροντος στις στρατιωτικές σχολές

Τα κίνητρα και οι αυξήσεις που δόθηκαν στους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών δεν στάθηκαν, όπως προκύπτει, αρκετά ισχυρά για να προσελκύσουν υποψηφίους, καθώς φέτος έμειναν κενές 473 θέσεις από τα ΓΕΛ ενώ μεγάλη ήταν και η πτώση στις βάσεις εισαγωγής. Να τονιστεί, ωστόσο, ότι για τον αριθμό των κενών θέσεων ‘ευθύνεται’ η ΕΒΕ.

Πιο αναλυτικά, τις περισσότερες κενές θέσεις συγκεντρώνει η σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ.) – Όπλα: 162 και ακολουθεί η Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Όπλα: 131.
Τα λιγότερα κενά καταγράφονται στη σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ): 16.

Όσον αφορά τις αυξομειώσεις των βάσεων, ενδεικτικά αναφέρονται η Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ)-Όπλα, που οι βάσεις έπεσαν κατά 1365 μόρια όπως και η Σχολή Ικάρων Ελεγκτές Αεράμυνας που η πτώση ήταν κατά 1035 μόρια. Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού – Σώματα, οι βάσεις έπεσαν κατά 1810 μόρια και στη ΣΜΥ-Όπλα, έπεσαν κατά 1.120 μόρια.

Loading

Play