Όσοι ανέμεναν πως τον Ιούλιο θα επικρατήσει μια καλοκαιρινή «ραστώνη» διαψεύδονται, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους διαρκώς στη Βουλή.
Φέτος το καλοκαίρι αποδεικνύεται ιδιαίτερα απαιτητικό για την κυβέρνηση, καθώς πληθώρα ανοικτών ζητημάτων απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Ο πολιτικός «υδράργυρος» ανεβαίνει στα ύψη, με την αντιπολίτευση να ασκεί εκτεταμένη κριτική στο κυβερνών κόμμα, το οποίο επιχειρεί να επικεντρωθεί σε μια οικονομική ατζέντα, μόλις επτά εβδομάδες πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όσοι ανέμεναν πως τον Ιούλιο θα επικρατήσει μια καλοκαιρινή «ραστώνη» διαψεύδονται, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους διαρκώς στη Βουλή. Η διαδικασία ξεκίνησε με την προανακριτική επιτροπή για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν έντονη επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, καθώς και για την ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών (το πόρισμα της «γαλάζιας» πλειοψηφίας πρόκειται να τεθεί άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή).
«Καυτή» αναμένεται να είναι στο τέλος του μήνα η συνεδρίαση στη Βουλή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς το θέμα προκαλεί μετωπική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. H κυβέρνηση προτείνει εξεταστική, ωστόσο έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για προανακριτική από την αντιπολίτευση (και συγκεκριμένα από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ). Μέσα σε αυτό το τοπίο οι «γαλάζιοι» θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο διαρροών όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, ενώ δεν μπορεί να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το αν θα ακολουθήσουν περαιτέρω αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη και στα ανοιχτά μέτωπα στη «γειτονιά». Η Λιβύη έρχεται όλο και .. πιο κοντά στην Τουρκία και υιοθετεί μια σειρά προκλητικών θέσεων. Είναι ενδεικτικό πως η Τρίπολη φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η μέση γραμμή με την Ελλάδα πρέπει να χαραχθεί μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών, αγνοώντας τα νησιά, τα οποία-όπως προκλητικά ισχυρίζεται- δεν δημιουργούν αυτομάτως θαλάσσιες ζώνες και πρέπει να αγνοηθούν ή να έχουν περιορισμένη επίδραση αναλόγως των συνθηκών. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα έχει βελτιώσει τις σχέσεις της και με την πλευρά της Βεγγάζης, έδρα του στρατηγού Χαφτάρ.
Στο μεταξύ δεν έχουν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειες που γίνονται για να πειστεί η πλευρά της Λιβύης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών. Το θέμα προβληματίζει εντόνως την κυβέρνηση, καθώς έρχεται σε μια συγκυρία που επιχειρείται η αυστηροποίηση του πλαισίου για το μεταναστευτικό (παρουσιάστηκε και σχετικό νομοσχέδιο).
Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως ένα δεξιόστροφο κοινό. Θέλουν επομένως να στείλουν σήμα στο συγκεκριμένο ακροατήριο – και όχι μόνο – πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μια έκτακτη κατάσταση (όπως είχε γίνει στον Έβρο).
Το «στοίχημα» της οικονομίας
Στην κυβέρνηση «επενδύουν» σε ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να έρθουν πιο κοντά στη μεσαία τάξη. Το βάρος θα δοθεί σε φοροαπαλλαγές ενώ στο τραπέζι είναι και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη μισθωτών και συνταξιούχων (π.χ. κατάργηση ή ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς). Παράλληλα ένα από τα δυσκολότερα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το στεγαστικό, καθώς οι τιμές των κατοικιών τραβάνε την ανηφόρα.
Στο « γαλάζιο» στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής στην τσέπη τους, σε μια εποχή που οι τιμές έχουν αυξηθεί και το διαθέσιμο εισόδημα πιέζεται. Και εκτιμούν πως υπάρχουν τα περιθώρια για να προσεγγίσουν με μία ατζέντα οικονομίας ένα κοινό που παραμένει αναποφάσιστο.
Πηγή: ethnos.gr