Από ποια ηλικία θεωρείται κάποιος γέρος σύμφωνα με τη Gen Z;

Από ποια ηλικία θεωρείται κάποιος γέρος σύμφωνα με τη Gen Z;

Μάθετε πώς η Gen Z και οι Millennials αντιλαμβάνονται τη γήρανση και την ηλικία, μέσα από μια πρόσφατη έρευνα. Μια πρόσφατη έρευνα από την EduBirdie ρίχνει φως στον τρόπο που οι νέες γενιές, κυρίως η Gen Z, αντιλαμβάνονται τη γήρανση, προκαλώντας προβληματισμό αλλά και εκνευρισμό. Οι Millennials, αν και απέχουν ακόμα από τη συνταξιοδότηση, παρατηρούν ότι η νεαρή τους ηλικία γλιστράει γρήγορα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της EduBirdie. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένα σημαντικό ποσοστό νέων θεωρεί ότι η ηλικία των 35 ετών αποτελεί ήδη το πέρασμα στη μέση ηλικία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων από τη Gen Z και τους Millennials, εστιάζοντας στο πότε αυτοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι παύουν να είναι νέοι ή επιθυμητοί. Συγκεκριμένα, το 22% της Gen Z θεωρεί ότι τα 35 χρόνια είναι η ηλικία όπου ξεκινά η μέση ηλικία. Μάλιστα, το 13% πιστεύει ότι, από αυτή την ηλικία και μετά, κάποιος θεωρείται ήδη μεγάλος. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και γνωστές προσωπικότητες, όπως η Taylor Swift, η Emma Watson και ο Daniel Radcliffe, εντάσσονται στα μάτια αυτής της γενιάς ως ώριμοι ενήλικες.

Οι Millennials φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο ανεκτικοί: το 35% πιστεύει ότι η νεότητα τελειώνει στα 40, ενώ το 41% δηλώνει πως κάποιος μπορεί να παραμείνει νέος μέχρι τα 60. Από την άλλη, μόνο το 3% της Gen Z θεωρεί ότι τα 27 είναι η ηλικία που ξεκινά κάποιος να είναι μεγάλος, με το 31% της γενιάς να συμφωνεί ότι τα 60 και άνω αποτελούν την ηλικία που κάποιος θεωρείται ηλικιωμένος.

Η έρευνα επίσης εστίασε στην έννοια της ελκυστικότητας, καταγράφοντας ότι το 44% των Millennials και το 33% της Gen Z δήλωσαν ότι η ηλικία δεν επηρεάζει την ελκυστικότητα. Οι αντιλήψεις αυτές υποδηλώνουν ότι τα σημάδια της γήρανσης, όπως οι ρυτίδες ή τα γκρίζα μαλλιά, δεν είναι απαραίτητα αποτρεπτικά στοιχεία. Σημαντικότερες είναι οι κοινωνικές συμπεριφορές και η ενδυμασία για τη διατήρηση μιας σύγχρονης εικόνας.

Η κοινωνική αυτή αντίληψη διαφοροποιείται από τα ευρήματα μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τρίτη ηλικία θεωρείται να αρχίζει από τα 74 έτη, κάτι που αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της υγείας και του προσδόκιμου ζωής. Ο επικεφαλής της μελέτης, Markus Wettstein, επεσήμανε ότι η σύγχρονη κοινωνία αρχίζει να βλέπει την ηλικία με πιο αισιόδοξο μάτι.

Σήμερα, τα 60 θεωρούνται πιο ευέλικτα, με άτομα αυτής της ηλικίας να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται όπως κάποτε οι νέοι. Η ηλικία, αν και παραμένει αριθμός, ερμηνεύεται μέσω κοινωνικών και πολιτιστικών παραμέτρων, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση της γήρανσης, που να διαχωρίζει τη βιολογική από την ψυχολογική και κοινωνική ηλικία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play