Μάθετε πώς ένας σύντομος ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε προβλήματα πιο αποτελεσματικά. Νέα ερευνητικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένας γρήγορος και βαθύς ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων, όπως ανέφεραν επιστήμονες την προηγούμενη εβδομάδα στο περιοδικό PLOS Biology. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εργάστηκαν με ενενήντα άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν διαταραχές ύπνου. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια εργασία που απαιτούσε την παρακολούθηση ταχυκίνητων κουκκίδων σε οθόνη και τη χρήση πληκτρολογίου για να δηλώσουν την κατεύθυνση των κουκκίδων.
Οι ερευνητές εισήγαγαν ένα τέχνασμα, συνδέοντας την κατεύθυνση των κουκκίδων με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Δεκαπέντε συμμετέχοντες εντόπισαν τη λύση και αποκλείστηκαν από το πείραμα. Οι υπόλοιποι 75 οδηγήθηκαν σε ήσυχα και σκοτεινά δωμάτια, όπου συνδέθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) και τους δόθηκαν οδηγίες να προσπαθήσουν να αποκοιμηθούν για λίγο.
Μόλις ξύπνησαν 20 λεπτά αργότερα, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν ξανά την εργασία στον υπολογιστή. Η πλειοψηφία, αν και όχι όλοι, κατανόησαν τη σύνδεση μεταξύ χρώματος και κατεύθυνσης μετά τον ύπνο τους. Η ικανότητά τους να κατανοήσουν την εργασία φαίνεται να συνδέεται με το βάθος του ύπνου τους: το 85,7% των ατόμων που εισήλθαν σε ύπνο Ν2 κατάφεραν να κατανοήσουν τη σύνδεση, σε αντίθεση με το 63,6% εκείνων που έμειναν στον ύπνο Ν1 και το 55,5% εκείνων που δεν κοιμήθηκαν.
Οι N1 και N2 είναι οι πρώτες από τις τρεις φάσεις του ύπνου, με την N1 να είναι ελαφρύς ύπνος και την Ν2 πιο βαθιά φάση. Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξερευνούν τις νευρικές διαδικασίες που σχετίζονται με το πώς και γιατί ένας σύντομος ύπνος μπορεί να βοηθά στην επίλυση προβλημάτων. Υποπτεύονται ότι, μετά τον υπνάκο, ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευέλικτος και δεκτικός σε νέες ιδέες, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Anika Löwe, νευροεπιστήμονα από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr