Αύξηση 22% στις κρατήσεις Airbnb στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Αύξηση 22% στις κρατήσεις Airbnb στην Ελλάδα για το καλοκαίρι

Η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αυξάνεται, εν μέσω θετικής ταξιδιωτικής δυναμικής. Ισχυρή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως καταλύματα τύπου Airbnb, καταγράφεται για τη φετινή θερινή σεζόν, σύμφωνα με τα δεδομένα της AirDNA. Οι κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες δείχνουν ότι η σεζόν θα είναι ευνοϊκή σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ειδικότερα, 18 από τις 20 κορυφαίες αγορές της ηπείρου καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 10% ή περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι. Σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα, που αγγίζει το 22%. Ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις βρίσκονται η Πολωνία (+37%), η Τσεχική Δημοκρατία (+30%), και η Νορβηγία (+27%).

Αντίθετα, ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης εμφανίζουν μικρότερη ανάπτυξη, με τη Φινλανδία να καταγράφει +8%, τη Δανία +9%, και το Ηνωμένο Βασίλειο +10%. Παρά τις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, οι πρώτοι δείκτες υποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι θα είναι αρκετά δυναμικό. Ο αυξανόμενος αριθμός κρατήσεων, οι ισχυρές εγχώριες ταξιδιωτικές ροές, και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι η ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει σταθερή σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την AIRDNA.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα διαθέσιμα καταλύματα ανήλθαν σε 3,6 εκατ., με αύξηση 7,1% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση σε διανυκτερεύσεις φτάνει τα 36,6 εκατ. (+27,4%), ενώ η μέση ημερήσια τιμή (ADR) αυξήθηκε κατά 4,2% στα 150 ευρώ, και η μέση πληρότητα ανέβηκε κατά 18%, φτάνοντας το 59% παρά την αύξηση των διαθέσιμων καταλυμάτων. Τέλος, τα έσοδα ανά διαθέσιμη νύχτα (RevPAR) κατέγραψαν αύξηση 23%, φτάνοντας τα 88 ευρώ.

Η φετινή θερινή περίοδος αναμένεται να είναι ευνοϊκή, ακολουθώντας μια δυναμική ανάπτυξη των εσόδων τον Απρίλιο σε όλες τις 20 κορυφαίες αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη. Ενώ η υψηλή πληρότητα αποτέλεσε κοινό παράγοντα επιτυχίας, η έκταση στην οποία αυτό μεταφράστηκε σε αύξηση εσόδων ποικίλλει ανά χώρα, επηρεαζόμενη συχνά από τις μεταβολές στην ADR και την προσφορά καταχωρίσεων.

Οι κορυφαίες επιδόσεις περιλαμβάνουν τη Γερμανία και τη Δανία, με αύξηση της πληρότητας κατά 30% και σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 55% και 49% αντίστοιχα. Η Νορβηγία, παρά τη μέτρια αύξηση της πληρότητας, κατέχει την πρωτοκαθεδρία στα έσοδα με αύξηση 68,5%, οφειλόμενη στην αύξηση της ADR κατά 10,1% και στην επέκταση των διαθέσιμων καταχωρίσεων κατά 27,1%. Σημαντικές αυξήσεις στα έσοδα παρατηρήθηκαν και στην Ελλάδα και την Ελβετία, γεγονός που υποδηλώνει τη σημαντική επίδραση της ADR στις εν λόγω αγορές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play