Η αναφορά στα φρέσκα τρόφιμα αποκαλύπτει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, με έντονες διαφορές ανάμεσα στον τομέα παραγωγής και τις λιανικές πωλήσεις. Τον Απρίλιο, τα φρέσκα (μη επεξεργασμένα) τρόφιμα κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Πληθωρισμού της Τράπεζας της Ελλάδας. Η αύξηση φτάνει το 7,2% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, ενώ ο ρυθμός των ανατιμήσεων στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσίασε επιτάχυνση, αφού τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 5,7%.
Αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τις τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων, οι οποίες παρουσίασαν μια οριακή μείωση. Συνολικά, ο πληθωρισμός των τροφίμων για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 2%.
Η αύξηση των τιμών στα φρέσκα τρόφιμα δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς και στην Ευρωζώνη παρατηρείται αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή για τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, αυτός ο ρυθμός είναι μικρότερος από αυτόν που καταγράφεται στη χώρα μας, επιστρέφοντας στις περιόδους έντονης πληθωριστικής κρίσης του 2023.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες παραγωγοί πούλησαν κατά μέσο όρο τα προϊόντα τους φθηνότερα κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση αυτή οδηγεί σε προβληματισμό σχετικά με την ασυνέπεια ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων.
Το ελαιόλαδο, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση των τιμών, έχει σημειώσει πτώση 43,44% τον Μάρτιο, κάτι που έχει αντίκτυπο και στον γενικό δείκτη εκροών φυτικής παραγωγής. Επιπλέον, οι τιμές στα ζωικά προϊόντα έχουν υποχωρήσει κατά 2,3%, ενώ το κρέας παρουσίασε αύξηση 2,6%.
Η κατάσταση των τιμών στα ράφια είναι ανησυχητική, καθώς τον Απρίλιο το φρέσκο κρέας αυξήθηκε κατά 10,1%. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές είναι υπερδιπλάσιες έως τετραπλάσιες σε σύγκριση με τις τιμές παραγωγού του προηγούμενου μήνα.
Η ερμηνεία αυτών των διαφορών μπορεί να αποδοθεί στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, λόγω ασθενειών των ζώων και στις αυξήσεις διεθνών τιμών στα εισαγόμενα κρέατα. Στα οπωροκηπευτικά, ωστόσο, οι αυξήσεις είναι πιο ισορροπημένες, με τις τιμές στο ράφι να κινούνται στο 2,8%.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σημειώνει ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να αυξάνονται στα χωράφια, κυρίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η διαφοροποίηση των τιμών μεταξύ χωραφιού και ραφιού έχει επηρεάσει έντονα την κτηνοτροφία, με τα κέρδη να παραμένουν αβέβαια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr