Ανακαλύψτε τις προτάσεις για τη διαχείριση των εξ αδιαιρέτου ακινήτων και πώς να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Χιλιάδες ακίνητα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ρημαγμένα και εγκαταλειμμένα σε όλη τη χώρα, ενώ το πρόβλημα της στέγης επιδεινώνεται συνεχώς. Αυτή η κατάσταση προκύπτει γιατί τα ακίνητα, όπως σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια, ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες, συχνά δεκάδες, οι οποίοι μοιράζονται την κυριότητα και τα δικαιώματα. Η εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία έχει εξελιχθεί σε μια από τις κύριες αιτίες δικαστικών διαφορών και συγκρούσεων μεταξύ των συνιδιοκτητών, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με την αξιοποίηση ή τη διάθεση των ακινήτων είναι συχνές.
Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επιτραπεί στην απόλυτη πλειοψηφία (51%) της εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας να προχωρήσει σε δικαστική διαδικασία για την ανοικοδόμηση των ακινήτων, στην περίπτωση που η πλειοψηφία των ιδιοκτητών το επιθυμεί. Η ανάγκη αυτή προκύπτει διότι η οικοδομική αξιοποίηση απαιτεί, σήμερα, την παμψηφία 100% των συνιδιοκτητών.
Η διαδικασία επίλυσης των συγκρούσεων αυτών είναι χρονοβόρα και συχνά πολύπλοκη. Παρόλο που η αλλαγή στο καθεστώς της εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα, είναι σημαντικό για τους συνιδιοκτήτες να ενημερωθούν σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr