Ακίνητα: Υψηλές αυξήσεις στις τιμές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Ακίνητα: Υψηλές αυξήσεις στις τιμές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Αυξήσεις τιμών ακινήτων στην Ελλάδα και την Ε.Ε. θέτουν σε κίνδυνο την προσιτότητα κατοικίας. Το στεγαστικό ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από ένα σύντομο διάστημα υποχώρησης το 2023, οι τιμές των ακινήτων έχουν επανέλθει σε ανοδική πορεία. Σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2025, οι ονομαστικές τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,9% στο δ’ τρίμηνο του 2024, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2022. Σε πραγματικούς όρους, η αύξηση ήταν πιο ήπια (+2,1%), παραμένοντας ωστόσο σε θετική τροχιά, παρά τις πιέσεις που προκάλεσαν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός κατά την προηγούμενη διετία.

Η άνοδος δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Κροατία παρουσίασαν ετήσιες αυξήσεις άνω του 10%. Αντίθετα, η Γαλλία και η Φινλανδία συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία σημείωσαν ήπιες αυξήσεις, μετά από έντονες διορθώσεις το 2023.

Η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια υπερθέρμανσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση στο δ’ τρίμηνο του 2024, πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό του γ’ τριμήνου του 2008. Ιδιαίτερα οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,1%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα σημείωσαν αύξηση 4,9%.

Η πτώση που παρατηρήθηκε το 2023 σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της δανειοδοτικής ικανότητας των νοικοκυριών. Η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, με συνέπεια τη συρρίκνωση των ροών στεγαστικών δανείων και την προσωρινή πίεση στις τιμές. Ωστόσο, το 2024 σημειώνεται αντιστροφή της τάσης, καθώς τα εισοδήματα ενισχύονται και οι όροι δανεισμού σταθεροποιούνται.

Η προσιτότητα κατοικίας παραμένει ένα δομικό πρόβλημα στην Ε.Ε. Ο δείκτης τιμής κατοικίας προς διαθέσιμο εισόδημα είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές τιμές κατοικίας και στα πραγματικά εισοδήματα παραμένει αρνητική για τους μη ιδιοκτήτες. Από την πλευρά της προσφοράς, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, καθώς οι άδειες δόμησης και οι ολοκληρώσεις κατοικιών έχουν μειωθεί αισθητά. Αν και οι επενδύσεις σε κατοικίες αναμένονται να ανακάμψουν το 2025, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή νέων μονάδων μπορεί να διατηρήσουν τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play