Ακρίβεια: Χριστούγεννα με εκτόξευση τιμών στο κρέας – Επιτακτική ανάγκη για λύσεις

Ακρίβεια: Χριστούγεννα με εκτόξευση τιμών στο κρέας – Επιτακτική ανάγκη για λύσεις

Αναλυτική επισκόπηση της αυξανόμενης ακρίβειας στο κρέας και την επίδρασή της στις γιορτές. Το μοσχαρίσιο κρέας έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, καθώς οι τιμές του συνεχώς αυξάνονται. Η εξάπλωση της ευλογιάς έχει προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις και στα αρνιά, τα κατσίκια και τα πρόβατα. Εν μέσω ενός κύματος ακρίβειας, οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών τους, καθώς οι τιμές κρέατος στην Ελλάδα εμφανίζουν συνεχή και σημαντική αύξηση.

Η διαρκής συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και την ΕΕ οφείλεται σε υψηλό κόστος παραγωγής, ασθένειες και περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Η μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές, ιδιαίτερα στο βόειο κρέας, προσθέτει πίεση στις ήδη επιβαρυμένες τσέπες των νοικοκυριών. Ενδεικτικά, η Ελλάδα καλύπτει μόλις το 10-20% των αναγκών της σε βόειο κρέας, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας έχουν φτάσει σε επίπεδα που ενδέχεται να αγγίξουν τα 20 ευρώ το κιλό, με το φιλέτο να κοστίζει μέχρι 35 ευρώ. Στην αγορά των αρνιών και κατσικιών, οι τιμές κυμαίνονται από 13,4 ευρώ/κιλό έως 14,19 ευρώ/κιλό. Οι ανατιμήσεις στις τιμές κρέατος καταγράφονται με διψήφιο ποσοστό, φτάνοντας το 10,6% σε σχέση με πέρυσι, με το μοσχαρίσιο κρέας να παρουσιάζει αύξηση 54,6% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στον τομέα των γλυκών, οι τιμές για τα μελομακάρονα και κουραμπιέδες κυμαίνονται από 13 έως 18 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, η εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες και η αύξηση του ενεργειακού κόστους αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, επηρεάζοντας την αγορά και τα καταστήματα ειδών εποχής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play