Αναλύουμε το κόστος των online αγορών στα σούπερ μάρκετ και την τρέχουσα τάση στην ελληνική αγορά. Είναι γεγονός ότι οι online πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ εξελίσσονται σε ένα θέμα με ποικιλία απόψεων, ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία το προσεγγίζει κανείς. Ενώ η τάση των καταναλωτών για online αγορές συνεχίζεται, το κόστος σε σχέση με τα οφέλη φαίνεται συχνά αγεφύρωτο για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, επικεφαλής του ομίλου METRO, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις είναι μια δαπανηρή διαδικασία που σπάνια αποφέρει κέρδη. Η METRO, αφού πάλεψε με τις ζημιές για έξι χρόνια, κατάφερε τελικά να τις περιορίσει στο μηδέν, διαπιστώνοντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν μπορεί να γίνει ποτέ τόσο κερδοφόρο όσο το φυσικό κατάστημα. Αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή των online πωλήσεων στο συνολικό λιανικό εμπόριο κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4%.
Αυτή η ποσοστιαία συμμετοχή, αν και φαίνεται περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες, δεν είναι αμελητέα για τις εγχώριες αλυσίδες. Η πρόσφατη έρευνα της Convert Group αποκαλύπτει ότι το 2024 οι καταναλωτές θα δαπανήσουν online 335 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το 2023. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της μέσης αξίας παραγγελίας κατά 6%, που ανέρχεται στα 85 ευρώ, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας προϊόντων ανά παραγγελία.
Η Παρασκευή έχει καθιερωθεί ως η πιο δημοφιλής ημέρα για online ψώνια, με το 16,8% των παραγγελιών να πραγματοποιούνται τότε. Αναφορικά με το προφίλ των online αγοραστών, διαπιστώνεται ότι είναι κυρίως γυναίκες, ηλικίας 35-49 ετών, παντρεμένες με οικογένειες.
Η έρευνα αναδεικνύει ότι το 46% των καταναλωτών προτιμά να αγοράζει από εταιρείες με κοινωνική ευθύνη και περιβαλλοντική συνείδηση, και ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου 23,5%, αγοράζει τρόφιμα online εβδομαδιαία. Καθώς οι αλυσίδες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν, οι τιμές, η ποιότητα των προϊόντων και η προσβασιμότητα σε αποκλειστικά προϊόντα γίνονται καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή των καταναλωτών.
Η Ελίζα Χατζηιωάννου, Client Business Partner της NIQ Ελλάδας, υπογράμμισε τη σημασία κατανόησης των καταναλωτικών αναγκών και τη σημασία της ορατότητας των προϊόντων για την αύξηση των πωλήσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr